Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Architectuur

Dutch design: overdekte skibaan in de Alpen

06 maart 2019 18:56 Aangepast: 07 maart 2019 18:56

Twee Nederlanders willen in het Franse bergdorp Tignes een overdekte skibaan bouwen op 2000 meter hoogte.

Deze week reizen veel wintersporters af naar de sneeuw. Maar de temperaturen blijven ook ‘s nachts geregeld boven het vriespunt. Dat is nu nog niet echt een probleem, maar wel voor een wintersportoord als het Franse Tignes, waar toeristen ook ’s zomers skiën. De gletsjer waarop dat mogelijk is, is in 17 jaar een derde kleiner geworden en over 10 tot 20 jaar is het gedaan met het zomerskiën. Om toeristen te blijven trekken, heeft de Nederlandse directeur van de lokale VVV een gewaagd plan: een skihal met kunstsneeuw op 2000 meter hoogte.

Juist haar afkomst uit Nederland verklaart het bizarre plan om in de Alpen een hal met kunstsneeuw aan te leggen, want hier hebben we inmiddels meerdere van die overdekte skibanen. Bedrijfseconoom Stephanie Dijkman denkt met Le Skiline het het economisch model van Tignes in stand te houden.

De Skiline heeft een piste van 400 meter lengte met 140 hoogtemeters. De muren zijn bekleed met stenen uit de directe omgeving. Het dak is voorzien van een laag van 50 centimeter aarde en gras om zo goed in de omgeving te passen.

Nederlanders

Het winnende plan is getekend door, het alweer uit Nederland afkomstige, De Jong architectes. Het in Annecy (Frankrijk) gevestigde bureau van wordt bestuurd door de in Delft afgestudeerde architect Ruurd de Jong en zijn Franse vrouw Brigitte.

Vanuit het oogpunt van klimaatverandering ‘heeft het project een zekere tragiek’, aldus De Jong. Een skihal op 2000 meter hoogte is wel handiger dan eenzelfde project op 250 meter hoogte. “Je kunt in de hal ook natuurlijke sneeuw gebruiken. Het water voor het maken van kunstsneeuw kan voor bijna driekwart smelt- en regenwater zijn. En je bespaart bijna de helft op elektriciteit.” Voor de financiering wordt gesproken met partijen uit China en het Midden-Oosten.

De bewuste afdaling kun je al maken, zij het in de buitenlucht. In de Alpen kun je het natuurlijk aanwezige hoogteverschil simpelweg overkappen om tot een overdekte skihal te komen. De locatie van de voorgenomen Le Skiline is de race-afdaling Val Claret.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nieuwe skischoen waarin je ook goed kunt lopen

Miniatuurvoorbeeld
Bright Update

Luister de Bright Podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore