Autonome taxi's

Uber niet vervolgd voor fataal ongeluk zelfrijdende auto

06 maart 2019 09:08 Aangepast: 06 maart 2019 09:08
Ubers zelfrijdende auto's Beeld © ANP

Uber wordt voorlopig niet strafrechtelijk vervolgd voor het dodelijke ongeval tijdens een test met een zelfrijdende auto. De aanklagers in de Amerikaanse staat Arizona zien 'geen basis voor strafrechtelijke aansprakelijkheid'.

Het besluit om Uber niet strafrechtelijk te vervolgen voor het fatale ongeluk in de plaats Tempe, betekent een kopzorg minder voor het bedrijf achter de bekende taxi-app, dat al een lange lijst heeft aan federale onderzoeken, rechtszaken en andere juridische geschillen. Zo lopen er ook onderzoeken van de landelijke verkeersautoriteiten naar het ongeval.

Mogelijk wel vervolging medewerker 

Waarom de aanklagers geen mogelijkheid zien tot strafrechtelijke vervolging, is niet bekendgemaakt. Ze willen wel nog aanvullend onderzoek uitvoeren naar de bestuurster die als back-up in de auto zat. Haar hangt mogelijk wel vervolging boven het hoofd op verdenking van dood door schuld. Volgens de politie van Tempe had de vrouw de aanrijding kunnen voorkomen als zij niet was afgeleid. In plaats daarvan keek zij waarschijnlijk naar The Voice op haar smartphone.

Het ongeluk vorig jaar maart was zover bekend de eerste keer dat een voetganger om het leven kwam door een zelfrijdende auto. Uber haalde vervolgens zijn zelfrijdende auto's van de weg, maar het bedrijf wil het testen inmiddels weer hervatten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Uber-bestuurder fataal ongeluk zat tv te kijken'

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van