Ga naar de inhoud
Wegens 'onregelmatigheden'

'China houdt invoer Tesla 3 even tegen'

Beeld © Getty Images

De Chinese autoriteiten hebben de invoer van de Tesla 3 korte tijd opgeschort. Er zou sprake zijn geweest van verscheidene onregelmatigheden. Inmiddels zijn de problemen weer verholpen.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van een ingewijde. Eerder was het aandeel Tesla op de beurs nog onderuit gegaan, nadat de Chinese financiële publicatie Caixin had gemeld dat de autoriteiten een stokje hadden gestoken voor de invoer van ruim 1.100 Tesla 3’s, omdat onder meer de labeling van de voertuigen niet zou deugen.

Op 1 maart zouden de Chinese autoriteiten Tesla bovendien hebben laten weten dat de fabrikant reeds geïmporteerde Tesla 3-voertuigen niet mag verkopen. Inspecteurs in Chinese havens hadden volgens Caixin de opdracht gekregen om extra op te letten bij de invoer van andere Tesla-modellen. Ook de import daarvan zou kunnen worden opgeschort als er problemen worden vastgesteld.

Grootste markt voor elektrische auto’s

De kortdurende problemen met de invoer van de Tesla 3 maken duidelijk dat de producent van elektrische auto’s in China op eieren moet lopen. Vorige maand was het bedrijf net begonnen met het importeren van de Tesla 3 in China.

China is de grootste markt voor elektrische auto’s en heeft zelf ook een flink aantal producenten van elektrische voertuigen. Vorig jaar werden er 1,1 miljoen elektrische voertuigen in het land verkocht: meer dan in de VS en Europa samen. De verwachting is dat het aantal dit jaar zal oplopen naar 2 miljoen.

Fabriek in Shanghai

Later dit jaar wil Tesla beginnen met de productie van de Model 3 in China. Het bedrijf is daartoe begin januari begonnen met de bouw van een nieuwe fabriek in Shanghai. Behalve de Model 3 wil Tesla in deze Gigafactory 3 ook de Model Y gaan produceren. Deze auto zal Tesla presenteren op 14 maart, een datum die ook wel bekend staat als pi-dag.

Problemen
Lees ook:
Problemen bij start Europese verkoop Tesla Model 3