Tech

'Microsoft werkt aan Windows Lite voor laptops met twee schermen'

04 maart 2019 21:39 Aangepast: 04 maart 2019 21:38

De afgeslankte Windows-versie Lite waar Microsoft aan zou werken, is bedoeld voor laptops met twee schermen.

Windows Lite is daarnaast bedoeld voor Chromebook-concurrenten, zeggen ingewijden tegen The Verge. De afgeslankte Windows-versie komt mogelijk al later dit jaar op de markt, afhankelijk van of chips en geschikte apparaten dan al klaar zijn. Windows Lite wordt in eerste instantie gericht op laptops met twee schermen, waar Intel al een tijdje aan werkt.

In 2018 liet Intel al laptops met twee schermen zien. Microsoft werkt zelf al veel langer aan laptops met twee displays: in 2010 werd het Microsoft Courier-project rond zulke laptops geschrapt. Maar ook nu droomt Microsoft nog van een opvouwbare tablet. De apparaten beloven een soort mix tussen traditionele laptops en opvouwbare telefoons te worden.

Chromebook-concurrentie

Ook was er eerder al sprake van de komst van Windows Lite. De Windows-versie zou redelijk lijken op Windows 10 zoals dat er vandaag uitziet. Windows Lite zou erg lijken op een conceptafbeelding die de site Petri onlangs publiceerde, met een uiterlijk dat het midden houdt tussen Windows 10 en Chrome OS. Op termijn zou de afgeslankte Windows-versie ook voor Chromebook-concurrenten bedoeld zijn. Dat zijn vooral goedkopere laptops die vaak op het onderwijs zijn gericht.

Windows Lite zou na het geflopte Windows RT en Windows 10 S de derde poging van Microsoft zijn om een meer afgesloten besturingssysteem te creëren, met zoals Chrome OS en iOS niet de mogelijkheid om apps van buiten de eigen appwinkel te installeren.

Wanneer Microsoft het systeem zou willen aankondigen is nog niet bekend. De jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie Build 2019 in mei lijkt een logisch moment.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Microsoft-topman hint op opvouwbare mini-tablet

Review: Microsoft Surface Go, tablet en laptop in één

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore