Nieuwe kabels

USB 4.0 aangekondigd: net zo snel als Thunderbolt 3

04 maart 2019 17:31 Aangepast: 04 maart 2019 18:28

De nieuwste versie van de USB-standaard is aangekondigd. USB 4.0 is net zo snel als Thunderbolt 3 en de 'open' standaard moet ervoor zorgen dat apparaten makkelijker op elkaar zijn aan te sluiten.

USB is op weg de enige aansluiting te worden die je nodig hebt. Met het in 2014 geïntroduceerde USB-C werd de eerste stap gezet: één poort voor alles van opladen, data overzetten, het aansluiten van apparaten en meer. En gecombineerd: zo kun je laptops met USB-C met één kabel aansluiten aan een scherm, een harde schijf en opladen.

In 2015 volgde Thunderbolt 3, een standaard van Intel die dezelfde aansluiting gebruikt maar dan op een hogere snelheid. Leuk, maar daar werd het ook ingewikkelder van. Je moet namelijk maar net weten of de twee apparaten die je op elkaar wil aansluiten Thunderbolt 3 ondersteunen, ook al past er een USB-C-kabeltje in.

Sneller en duidelijker

Lang niet alle apparaten met USB-C ondersteunen Thunderbolt 3, omdat het gebruik geld kost. Sterker nog: sinds 2015 zijn er nog geen 500 Thunderbolt 3-apparaten op de markt gekomen. Dat gaat in de toekomst waarschijnlijk veranderen. Intel brengt alle functies van Thunderbolt 3 onder in USB 4.0, kondigde de fabrikant aan.

Daarbij gaat het vooral om de hoge snelheden voor data-overdracht: 40 GB per seconde, dubbel zo snel als de 20 GB per seconde die het nog te verschijnen USB 3.2 biedt. Thunderbolt 3 en USB 4.0 blijven volgens Intel los van elkaar bestaan, maar voor de consumenten betekent het openstellen van de standaard dat het waarschijnlijk een stuk zorgelozer wordt om apparaten via USB-C op elkaar aan te sluiten.

Nog even wachten

Het is echter nog niet duidelijk of USB 4.0 straks ook inwisselbaar is voor Thunderbolt 3 en apparaten met de twee verschillende standaarden op elkaar aangesloten kunnen worden. De specificaties van USB 4.0 worden over een halfjaar gepresenteerd. De eerste apparaten met de nieuwe standaard verschijnen vermoedelijk pas over anderhalf jaar.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore