Ga naar de inhoud
Tech

Frankrijk zet plannen belasting voor techgiganten door

Beeld © ANP

Frankrijk introduceert een belasting voor grote techbedrijven. Google, Apple, Facebook en Amazon en andere grote techbedrijven, moeten met terugwerkende kracht vanaf begin dit jaar een omzetbelasting van 3 procent betalen.

Dat maakte de Franse minister van financiën Bruno Le Maire gisteren bekend. In een interview in Le Parisien zei hij te verwachten dat het ongeveer een half miljard euro gaat opleveren voor de Franse staatskas.

Minimaal 750 miljoen omzet

De belasting geldt alleen voor techbedrijven die wereldwijd minimaal 750 miljoen euro omzet maken en in Frankrijk voor minimaal 25 miljoen euro aan producten of diensten verkopen. De Franse regering bespreekt woensdag het plan.

Le Maire kondigde de belasting in december al aan maar zei toen nog tot maart te willen wachten op de Europese Unie om zo met een gezamenlijke belastingheffing te komen. Nu die er nog niet is, wordt de Franse minister ongeduldig en gaat op eigen houtje beginnen. Het is volgens hem 'een kwestie van fiscale gerechtigheid’.

Gele hesjes

Een eerlijker belastingsysteem is een van de belangrijke eisen van de demonstranten die de laatste maanden met gele hesjes wekelijks de straat op gaan in Frankrijk. Volgens Le Maire betalen kleine bedrijven in Frankrijk 14 procentpunten meer aan belastingen dan de grote techbedrijven.

De belasting moet onder meer gaan gelden voor advertenties gericht op de Franse markt, het verkopen van producten en diensten en de handel in persoonlijke data.  

Uber, Booking.com

Naast de vier grote Amerikaanse bedrijven worden ook onder meer Chinese en Duitse internetbedrijven door de maatregel getroffen. Net als diensten als Uber, Airbnb en Booking.com en het Franse digitale advertentieplatform Criteo.

Ook het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië hebben plannen met een eigen belasting voor techbedrijven. In Brussel wordt ook gekeken naar een Europese aanpak. Maar ook op wereldwijd niveau wordt, via de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), gewerkt aan een plan. Dat zou echter pas volgend jaar in moeten gaan.