Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Ebay wordt belaagd: gaat Marktplaats in de verkoop?

01 maart 2019 16:54 Aangepast: 01 maart 2019 17:39
Beeld © ANP

De verkoop van de Nederlandse verkoopsite Marktplaats.nl is een flinke stap dichterbij gekomen. Moederbedrijf Ebay staat onder druk van activistische aandeelhouders om onderdelen te verkopen.

Ebay is al sinds 2005 eigenaar van Marktplaats. Veertien jaar geleden werd het Nederlandse bedrijf voor 225 miljoen euro verkocht aan de Amerikanen.

Oude bekende

Maar nu staat het bedrijf onder druk om een deel van zijn bezittingen te verkopen, om in afgeslankte vorm verder te gaan met de kernactiviteiten. Die druk is afkomstig van drie partijen, waaronder een oude bekende: Elliott Advisors.

Die activistische aandeelhouder zette in 2017 nog het Nederlandse AkzoNobel op de kop. Elliott wilde dat het verfbedrijf onderdelen zou verkopen en probeerde een deel van de bedrijfstop eruit te werken. Na een reeks rechtszaken werd de vrede gesloten, maar Akzo ging wel akkoord met de verkoop van een groot deel van het bedrijf.

Verkopen

En dat gaat dus waarschijnlijk ook bij Ebay gebeuren. Vandaag maakte het bedrijf bekend dat het de belangen 'strategisch tegen het licht gaat houden'. Dat is gewoon een mooie term voor 'verkopen', zegt analist Jos Versteeg.

Marktplaats valt bij Ebay onder de verzameling die 'Classifieds Groups', wordt genoemd. De totale waarde van de onderdelen die daaronder van vallen ligt tussen de 8 en 12 miljard dollar. Wat Marktplaats op dit moment waard is, is niet bekend.

Een woordvoerder van Marktplaats wil niets zeggen over de zaak en ook niet of de mogelijke verkoop leeft onder het personeel. "Daar doe ik helemaal geen uitspraken over."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van