Razendsnel

KPN komt met glasvezelinternet met 10 Gbps-snelheid

28 februari 2019 22:10 Aangepast: 28 februari 2019 22:47

KPN gaat zijn glasvezelnetwerk vernieuwen en biedt later dit jaar snelheden van 1 gigabit per seconde. Later moeten snelheden van 10 Gbps mogelijk worden.

KPN kondigde begin 2019 aan dat het glasvezel in Nederland versneld zou uitrollen. Eind 2021 moeten zo'n 1 miljoen Nederlandse adressen extra glasvezel hebben, zodat in totaal ruim 40 procent van de Nederlandse huishoudens toegang hebben tot het netwerk.

Voor die versnelde uitrol gaat KPN gebruikmaken van de PON-technologie, een passief optisch netwerk, meldt de provider. Die technologie is sneller toe te passen, omdat er minder tussenstations nodig zijn. De provider kan dan één hoofdaansluiting maken en die in de wijk opsplitsen, in plaats vanuit een hoofdstation een aparte aansluiting naar elke woning aanleggen.

10 Gbps

KPN gaat daarvoor samenwerken met Nokia, die de afgelopen jaren werkt aan G-PON, een techniek die vanaf de tweede helft van dit jaar snelheden van 1 Gbps mogelijk maakt in de eerste glasvezelgebieden van KPN. Het glasvezelnetwerk van KPN wordt daarnaast gereed gemaakt voor de opvolger van G-PON: XGS-PON, goed voor snelheden tot 10 Gbps. Ter vergelijk: de gemiddelde downloadsnelheid in Nederland was vorig jaar 36 Mbps.

KPN heeft nog niet bekend gemaakt welke gebieden als eerste toegang krijgen tot de hogere snelheden, en wanneer precies.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Delta gaat internet met 1 gigabit per seconde aanbieden

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

VodafoneZiggo start met gigabit-internet in Utrecht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore