Ga naar de inhoud
Tech

Bitcoin-oplichters verdienen tonnen aan Nederlandse slachtoffers

Beeld © iStock

Elke maand 4 procent rendement op je bitcoin-investering. Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. Een criminele bende heeft op deze manier al honderdduizenden euro's van nietsvermoedende slachtoffers buitgemaakt.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Z, dat de bitcoin-transacties naar deze bende analyseerde. In totaal hebben de criminelen meer dan 1200 bitcoins buitgemaakt, met op moment van schrijven een totale waarde van 3,6 miljoen euro. 

Honderdduizenden euro's zijn afkomstig van Nederlandse slachtoffers, stelt bitcoin-verkoper Bitonic. Het Amsterdamse bedrijf zegt dat er de laatste tijd een 'enorme toename' in het aantal slachtoffers is.

4 procent rendement

De oplichters beloven een maandelijks rendement van 4 procent of meer op je bitcoin-investering. De slachtoffers komen door onder andere Facebook-advertenties in aanraking met de oplichters.

In een advertentie wordt bijvoorbeeld gezegd dat een BN'er veel geld heeft verdiend met bitcoin. Eerder tweette Humberto Tan dat Facebook is 'gevuld met dit soort oplichters'.

Zodra slachtoffers zich inschrijven, worden ze door een Engelssprekende man opgebeld. Hij helpt hen met de eerste Bitcoin-investering van meestal zo'n 250 euro. De bedragen lopen snel op omdat slachtoffers telefonisch worden overtuigd om meer geld erin te stoppen om zo meer rendement te krijgen.

Meer geld

In de periode daarna worden slachtoffers door meerdere partijen benaderd, bijvoorbeeld door een ander bedrijf dat stelt dat de huidige bitcoin-investeringen niet goed zijn. Door bij hen te investeren zou je nog veel meer kunnen verdienen. Ook dit geld zien de slachtoffers niet meer terug.

Als de slachtoffers uiteindelijk doorhebben dat ze zijn opgelicht, komt er een ander bedrijf om de hoek kijken. Dit bedrijf beweert dat ze voor zo'n 1000 euro de verloren bitcoin-investeringen kunnen terughalen. In sommige gevallen worden slachtoffers zelfs aangespoord om leningen af te sluiten. Uit analyse van de bitcoin-adressen blijkt dat er één criminele bende achter al deze bedrijfjes zit. 

Verschillende namen

De criminele bende is momenteel actief onder de namen GMOTrading, 66 Brokers, BTC Kingdom, ICN Brokers, MTC Brokers, Blue Hill Capital, Dhr. Anthony Goldman, GFCInvestment, BrighterTrade en Vemarkets.

Waarschuwing

Volgens Bitonic zijn er al tientallen Nederlandse mensen in deze gewiekste oplichtingstruc getrapt: "Het is soms lastig om mensen ervan te overtuigen dat ze worden opgelicht. Ze worden door deze criminele bende ontzettend goed overgehaald en gemanipuleerd", stelt Michiel Biersteker van Bitonic. De slachtoffers zijn meestal tussen de 40 en 60 jaar oud. 

Eerder waarschuwde de financiële waakhond AFM ook al voor een soortgelijke oplichtingstruc: Bitcoin Revolution. Deze partij beloofde ook een zeer aantrekkelijke rendement op je bitcoin-investeringen te krijgen.

Biersteker: "Soms zitten mensen er al zo diep in dat ze niet willen geloven dat ze worden opgelicht. Daarom is het belangrijk dat mensen voor deze criminele praktijken worden gewaarschuwd."