Tech

BMW en Daimler werken samen aan zelfrijdende auto's

28 februari 2019 11:51 Aangepast: 28 februari 2019 11:54
De zelfrijdende, hybride F 015 van Mercedes stond eerder op de Dam. Beeld © ANP

De twee grote Duitse autogiganten en bouwers van luxeauto's gaan samenwerken op het gebied van zelfrijdende auto's. Midden jaren twintig zouden auto's met die technologie op de markt moeten worden gebracht.

In januari schreef het Duitse blad Der Spiegel al dat BMW en Daimler zouden willen samenwerken. Nu bevestigen beide automakers dat.

In eerste instantie richten zij zich op de ontwikkeling van technologie die automobilisten helpt bij autorijden, geautomatiseerd rijden op snelwegen en parkeren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mercedes gaat bezuinigen om elektrische auto's te maken

Sneller

BMW en Daimler omschrijven deze technologieën als 'de sleutel' tot toekomstige mobiliteit. Beide automakers denken kostenvoordelen te behalen en de samenwerking moet ook de ontwikkeling van de technologie voor zelfrijdende auto's versnellen.

De twee Duitse rivalen overwegen ook samen te werken aan technologie voor zelfrijdende auto's die nog verder gaat, zowel op snelwegen als in bebouwde gebieden. 

De twee partners bekijken ook of andere technologiebedrijven en autobouwers kunnen worden toegevoegd aan het samenwerkingsverband.

Vloot zelfrijdende taxi's

Automakers hebben te maken met concurrentie uit Silicon Valley van onder meer Tesla en Waymo, onderdeel van Google.

Wie als eerste het autonoom rijden beheerst kan een zelfrijdende vloot taxi's aanbieden, zei Dietmar Voggenreiter van adviesbureau Horvath en partners in januari in het Handelsblatt. Volgens hem zijn in de VS de rollen al verdeeld, met Waymo en Uber, maar in Europa zou dat nog niet zo zijn.

Volgens Voggenreiter zou die markt 150 miljard tot 200 miljard euro groot zijn.

Ook samen in elektrisch rijden

Onlangs sloten Daimler en BMW ook al een pact rond mobiliteitsdiensten zoals meer elektrisch rijden, laadinfrastructuur, parkeren en autodeeldiensten.

Volkswagen is in onderhandeling met het Amerikaanse Ford Motor voor samenwerking bij autonoom rijden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van