Tech

Failliet Nerdalize maakt doorstart onder investeerder Catena

27 februari 2019 14:07 Aangepast: 27 februari 2019 20:58
Nerdalize wil huizen verwarmen met de warmte uit computerservers. Beeld © ANP

De failliete Delftse startup Nerdalize maakt een doorstart. Het bedrijfje, dat huizen wil verwarmen met de restwarmte uit computers, gaat verder onder de paraplu van de Amsterdamse investeerder Catena.

Dat zegt curator Annemiek te Kiefte tegen RTL Z. Waarschijnlijk zijn de investeerders die via crowdfunding geld in het bedrijf staken, het grootste deel daarvan echter kwijt.

Warmte van computerservers

Nerdalize werd opgericht in 2013 door drie jonge ondernemers, die een manier hadden ontwikkeld om de warmte van computerservers te gebruiken voor verwarming van huizen.

Het bedrijf werd alom geprezen voor dit innovatieve idee, won prijzen en haalde ruim anderhalf miljoen euro op bij crowdfunders en energiebedrijf Eneco. Het personeelsbestand groeide tot 20 werknemers.

Grote verliezen

Desondanks ging Nerdalize eind vorig jaar plotseling failliet. Uit onderzoek door RTL Z bleek dat het bedrijf afgelopen jaren grote verliezen boekte, en dat de aandeelhouders en andere financiers geen nieuw geld meer in de onderneming wilden steken.

Curator Te Kiefte, die het faillissement afwikkelt, heeft gisteren definitief akkoord bereikt over een doorstart. "Kopende partij is Transition Finance Group. Zij willen graag met een deel van het personeel verder." Het is nog niet bekend hoeveel van de 20 banen behouden kunnen blijven.

Uitdagend en complex

Uit de Kamer van Koophandel blijkt dat Transition Finance een dochter is van de Amsterdamse investeringsmaatschappij Catena. Die investeerder is naar eigen zeggen gespecialiseerd in 'uitdagende financiële adviesprojecten en complexe transacties'.

Catena, dat anderhalf jaar geleden ook investeerde in de Venlose fabrikant van zonnecollectoren Solarus, kon vanmiddag nog niet reageren.

Volgens curator Te Kiefte waren er meerdere gegadigden voor een doorstart. "Maar Catena kwam met het beste bod. Het bedrijf kan daardoor worden doorgezet, en er is wat geld voor de schuldeisers. Dat is het beste dat je in deze situatie kan wensen."

Crowdfunders gedupeerd

De curator benadrukt wel dat de gewone schuldeisers, waaronder de crowdfunders, waarschijnlijk niet veel van hun geld zullen terugzien. "Zij staan achter in de rij. Eerst moeten de kosten van de curator en de partijen die zijn ingeschakeld voor de afwikkeling van het faillissement worden betaald, en de vorderingen van de fiscus en het UWV."

Als er al iets overblijft voor de gewone schuldeisers, zal dat een 'laag percentage' zijn, verwacht Te Kiefte daarom.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore