Cyberoorlog

Kaspersky-manager veroordeeld wegens verraad

26 februari 2019 19:08 Aangepast: 26 februari 2019 19:18
Beeld © iStock

Een ex-manager van cyberbeveiligingsbedrijf Kaspersky, Roeslan Stojanov, is veroordeeld tot 14 jaar celstraf. Hij werd schuldig bevonden aan verraad. Sergej Michailov, een oud-medewerker van de Russische geheime dienst FSB, moet 22 jaar de gevangenis in.

Het geheime proces tegen Stojanov en Michailov werd gehouden bij een militaire rechtbank in Moskou. Stojanov leidde de afdeling cybercrime van Kaspersky. Eerder werkte hij voor het ministerie van Binnenlandse Zaken van Rusland en bij een kleine beveiliger, Indrik genaamd.

Stojanov en Michailov zouden regelmatig informatie over Russische hackers hebben gedeeld met Amerikaanse beveiligers. Mogelijk kwam de Amerikaanse inlichtingendienst zo op het spoor van de hackers die de Amerikaanse Democratische partij aanvielen. Eind 2016 werden Stojanov en Michailov opgepakt.

Mega-hack half miljard Yahoo-accounts

Twee andere verdachten, Georgi Fomtsjenkov en Dmitri Dokoetsjaev, hebben schuld bekend en horen later hun straf. Dokoetsjaev is ook aangeklaagd in de Verenigde Staten, waar hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het hacken van een half miljard mailaccounts van Yahoo.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Russische hackers bereiden cyberaanval voor'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kaspersky klaagt Telegraaf aan voor laster

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore