AR-oorlogsvoering

CEO Microsoft: "We gaan HoloLens niet van leger afpakken"

25 februari 2019 21:50 Aangepast: 25 februari 2019 22:28
Beeld © Getty

Microsoft-CEO Satya Nadella vindt dat het Amerikaanse leger de HoloLens kan blijven gebruiken. Medewerkers van Microsoft hadden geëist dat de samenwerking met het leger zou stoppen.

"We hebben een beslissing gemaakt dat we technologie niet gaan achterhouden van instituten die we hebben verkozen in democratieën, die onze vrijheden beschermen", zei de Microsoft-CEO tijdens telefoonbeurs Mobile World Congress tegen CNN.

Ruim honderd Microsoft-medewerkers ondertekenden onlangs een open brief aan de bedrijfstop van Microsoft. Ze eisten dat het bedrijf zou stoppen met zijn samenwerking met het Amerikaanse leger. “We weigeren om technologie te maken voor oorlogsvoering en onderdrukking”, schrijven de werknemers in de brief.

Deal van 479 miljoen dollar

Microsoft werkt sinds november samen met het Amerikaanse leger, in een deal waarmee 479 miljoen dollar is gemoeid. De augmented reailitybril kan worden ingezet bij oefeningen en gevechtshandelingen. De HoloLens is een door Microsoft ontwikkelde augmented realitybril, waarmee beelden over de omgeving worden geprojecteerd. Die zouden bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor een veel completer beeld van het slagveld. In totaal zou Microsoft meer dan 100.000 brillen aan de Amerikaanse krijgsmacht kunnen leveren.

Tijdens Mobile World Congress kondigde Microsoft de HoloLens 2 aan. Net als zijn voorganger is de bril vooral gericht op professioneel gebruik door bedrijven en niet op consumenten. Het nieuwe model heeft een grotere kijkhoek, moet comfortabeler moeten zijn dan zijn voorganger en kost 3500 dollar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Microsoft onthult nieuwe mixed-reality-bril HoloLens 2

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Bram in Barcelona: 5G, opvouwbare telefoons en de Hololens

Miniatuurvoorbeeld
Alle aankondigingen van MWC:

Opvallende nieuwe smartphones op MWC 2019

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van