Dutch design

Nederlander ontwerpt concept opvouwbare iPhone

22 februari 2019 13:45 Aangepast: 23 februari 2019 19:46
Beeld © Roy Gilsing

De Nederlandse ontwerper Roy Gilsing heeft een ontwerp gemaakt voor hoe een opvouwbare iPhone er uit zou kunnen zien.

Miniatuurvoorbeeld
Luister de Bright Podcast

'Smartphone-innovatie is niet dood'

Nu Samsung zijn Galaxy Fold heeft gepresenteerd, neemt de druk op Apple toe om ook met een opvouwbaar toestel te komen. De website Foldable News benaderde Roy Gilsing om eens na te denken over het uiterlijk van een opvouwbare iPhone: hoe zou die er idealiter uit moeten zien?

Het is een langwerpig toestel geworden. Ingevouwen zijn de verhoudingen 1:3. "Ik vond het wel logisch om het toestel smaller te maken", vertelt Gilsing, die onder meer koptelefoons ontwerpt voor het Rotterdamse Fresh ’n Rebel. "Dat ligt lekker in de hand. Daarnaast vond ik het een mooie kans om een telefoon en iPad in één te maken. Ik ben zelf een grote fan van de iPad mini."

Heel dik apparaat

Bij zijn ontwerp heeft de Nederlandse ontwerper zich niet laten weerhouden door technische beperkingen. Anders dan de Galaxy Fold heeft de door Gilsing bedachte iPhone bijvoorbeeld veel kleinere schermranden aan de voorkant. Ook is de iPhone van Gilsing een stuk dunner.

"De presentatie van Samsung was natuurlijk prachtig, maar het is wel een heel dik apparaat", zegt Gilsing, die vorige week begon na te denken over een mogelijk ontwerp. "Ik vond het wel schrikken en tegelijkertijd ook een bevestiging om te zien dat Samsung over veel dingen hetzelfde bleek te denken als ik."

Nieuw aan het ontwerp van Gilsing is dat je het toestel kunt neerzetten als een laptop. De onderste helft van het scherm is dan een toetsenbord, terwijl je aan de bovenkant de tekst ziet. "Je kunt je ook voorstellen dat je op die manier een video bekijkt."

Zeer lelijk

Gilsing verwacht niet dat Apple op korte termijn met een eigen opvouwbare toestel op de markt zal komen. "De meeste ontwerpen voor opvouwbare smartphones die ik tot nu toe voorbij heb zien komen, vind ik zeer lelijk."

"Voordat het technisch mogelijk is om een toestel te maken dat aan de standaarden van Apple voldoet, zijn we wel even verder. Alleen al het maken van een scharnier dat voldoet, duurt vermoedelijk nog wel een paar jaar. Ik vraag me af of Apple het sowieso zal doen, al zou ik wel graag een iPad mini hebben die ik kan opvouwen en meenemen."

Meer opvouwbare telefoons

Tijdens de telecombeurs Mobile World Congress in Barcelona zullen meerdere fabrikanten volgende week mogelijk ook prototypes van hun opvouwbare smartphones presenteren. Het Chinese merk Royole heeft eind 2018 al een eerste opvouwbare telefoon op de markt gebracht in China.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van