Tech

Apple wil China aan de iPhone krijgen met rentevrije leningen

22 februari 2019 11:38 Aangepast: 22 februari 2019 11:40
Beeld © Getty Images

Echt lekker gaat het niet met Apple in China. Chinezen hebben het kennelijk even niet zo op de iPhone, getuige de dalende verkopen. Dus trekt de fabrikant alles uit de kast om de consumenten toch te verleiden zo’n smartphone te kopen, bijvoorbeeld met een rentevrije lening.

Met die leningen hoopt Apple de iPhones in het land nog een stukje beter betaalbaar te maken.

iPhone-kopers kunnen de prijs uitsmeren over maximaal 24 maanden. En over die lening betalen ze geen rente. Ze betalen voor een iPhone XS dan 362 yuan per maand (47,50 euro) en voor een iPhone XR 271 yuan per maand (35,55 euro).

Samenwerking met banken

Om die rentevrije leningen aan te kunnen bieden, werkt de iPhone-maker samen met Ant Financial Services Group, de financiële dienstverlener van Alibaba, en een aantal andere lokale banken.

Het is niet de eerste poging om de verkoop in China een boost te geven. Een aantal grote Chinese winkelketens verlaagden de prijs van nieuwe iPhones met bijna 20 procent.

Een vijfde minder iPhones

Dat Apple het niet fantastisch doet in China is een understatement. In het laatste kwartaal van 2018 verkocht het 20 procent minder telefoons dan een jaar eerder.

De smartphonemarkt in het land daalde in zijn geheel met bijna 10 procent, mede doordat de economie er niet zo hard groeit als voorheen. Maar ook omdat mensen langer wachten met het aanschaffen van nieuwe smartphones.

Andere merken groeien wel 

In vergelijking tot andere merken wordt Apple wel heel hard geraakt door de tegenvallende verkopen. Zo wist Huawei bijvoorbeeld wel te groeien (23,3 procent). 

Apple haalt het gros van de omzet uit de verkoop van iPhones. Dus die dalende verkoop is ook terug te zien in de cijfers. De omzet in China daalde in het vierde kwartaal met 27 procent tot 13 miljard dollar. En ceo Tim Cook noemde de daling in China ook als oorzaak van de eerste omzetdaling in jaren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore