Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Van de vrachtwagen gevallen: 500.000 euro aan Apple-producten

21 februari 2019 15:40 Aangepast: 21 februari 2019 15:57
De buit bestond uit iPhones, iPads en MacBooks met een waarde van 490.000 euro Beeld © EPA

Een 30-jarige vrachtwagenchauffeur is tot 12 maanden cel veroordeeld wegens het achterover drukken van een lading producten van Apple ter waarde van een half miljoen euro. Om zijn diefstal te verdoezelen, deed hij bij de politie een valse aangifte van ontvoering, bedreiging en diefstal.

Het vonnis van de zaak leest als een detective. De vrachtwagenchauffeur beweerde aanvankelijk dat hij eind september 2016 's nachts, bij het vervoeren van een lading Apple-producten (waaronder iPhones, iPads en MacBooks), plots op de rem moest trappen voor een onbekende man die midden op de weg stond. De man klom in de truckerscabine, richtte een vuurwapen op de chauffeur en dwong hem naar een locatie te rijden.

Eenmaal op die locatie zou de chauffeur vastgebonden met tape in de vrachtwagen hebben gelegen, terwijl een tweede man de vrachtwagen leeghaalde.

Geen camerabeelden

De chauffeur deed aangifte, maar toen bleek dat op de plaats delict camera's hingen. Daarop paste de chauffeur zijn verklaring aan, waardoor het allemaal net buiten het zicht van de camera's was gebeurd. 

Toch was dat niet mogelijk volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), dat verschillende scenario's had nagespeeld. De vrachtwagen had niet lang genoeg stilgestaan voor iemand om in te stappen. En bovendien zou iemand dan zeker door het licht van de koplampen heen zijn gelopen, terwijl op camerabeeld de lichtstralen niet werden onderbroken. 

Reputatie werkgever geschaad

De Apple-spullen zijn nooit meer gevonden, maar de rechtbank vond dat het NFI overtuigend had bewezen dat de ontvoering nooit had plaatsgevonden en dat de vrachtwagenchauffeur de spullen zelf had verduisterd. Ze veroordeelde hem tot twaalf maanden cel (met aftrek van voorarrest). 

"Het is niet uit te sluiten dat andere bedrijven geen of minder vertrouwen hebben in zijn werkgever, waardoor deze opdrachten misloopt en klanten verliest. Bovenal heeft verdachte met zijn gedrag aangetoond geen enkel respect te hebben voor anderen dan wel voor hun eigendommen. Hij heeft puur gehandeld uit eigen gewin. Door zijn valse aangifte is bovendien kostbare en schaarse politiecapaciteit verspild," zo luidde het vonnis.

De werkgever waarvoor de man werkte is nu nog in onderhandeling met de verzekering over de vergoeding van de gestolen spullen. Om ook immateriële schade (zoals reputatieschade) vergoed te krijgen, moet de werkgever nog een aparte procedure opstarten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore