Ga naar de inhoud
Spionage

'Duitsland wil geen boycot van Huawei bij aanleg 5G'

Beeld © Getty Images

Terwijl de Verenigde Staten bondgenoten oproepen om Huawei te boycotten, lijkt het erop dat Duitsland het Chinese bedrijf niet wil weren bij de aanleg van 5G-netwerken.

In Duitsland lijken de autoriteiten niet overtuigd van het nut van een boycot van Huawei bij de aanleg van 5G-netwerken voor supersnel mobiel internet. Volgens The Wall Street Journal heeft de Duitse regering twee weken geleden een ‘voorlopige beslissing’ genomen om Huawei gewoon mee te laten dingen naar contracten voor 5G-aanleg.

Ook in het Verenigd Koninkrijk lijkt niet iedereen enthousiast over het uitsluiten van Huawei. Het Britse National Cyber Security Centre is ervan overtuigd dat de mogelijke risico’s die gepaard gaan met het gebruik van Huawei-apparatuur ‘beheersbaar’ zijn, schrijft de Financial Times.

Verschillende aanbieders

De gevaren zouden onder meer zijn te ondervangen door verschillende aanbieders van apparatuur te gebruiken en door Huawei geen toegang te geven tot bepaalde delen van de 5G-netwerken.

Een definitief besluit hebben de Britse autoriteiten overigens nog niet genomen. Een woordvoerder van het departement dat verantwoordelijk is voor digitale zaken en media stelt tegenover de zakenkrant dat er nog altijd onderzoek wordt gedaan naar de beveiliging van 5G-netwerken.

Verenigde Staten

De opstelling van de Duitsers en Britten is een tegenslag voor de Amerikaanse regering. In november vorig jaar werd bekend dat de Amerikaanse overheid bondgenoten oproept om geen gebruik te maken van de telecom- en netwerkapparatuur van Huawei.

In de zomer van 2018 zette president Trump al zijn handtekening onder een wet die het gebruik van technologie van Huawei grotendeels verbiedt bij de Amerikaanse overheid. Het verbod geldt behalve voor Amerikaanse overheidsdiensten ook voor bedrijven die in opdracht van de overheid werken.

Inlichtingendiensten

Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten hebben in het verleden gewaarschuwd voor het risico dat de Chinezen via een achterdeurtje in de apparatuur van Huawei zouden kunnen spioneren. Huawei heeft de beschuldigingen, waarvoor in het openbaar nooit bewijs is overlegd, altijd van de hand gewezen.

Moet
Lees ook:
Moet Nederland verdacht Huawei ook in de ban doen? 'Niet naïef zijn'
Britse
Lees ook:
Britse geheime dienst: risico gebruik Huawei is beheersbaar