Artikel 13

Nederland stemde tegen EU-akkoord over 'uploadfilters'

20 februari 2019 18:41 Aangepast: 20 februari 2019 19:13

Ondanks Nederlands verzet hebben de EU-lidstaten ingestemd met de deal die Europese onderhandelaars vorige week sloten over aanpassing van het auteursrecht aan het digitale tijdperk.

Nederland, Luxemburg, Polen, Italië en Finland zeggen in een verklaring (PDF) dat het akkoord voor hen een stap terug betekent, maar hun tegenstem was onvoldoende om goedkeuring te blokkeren. 

De wetswijziging houdt in dat grote internetplatforms als YouTube, Facebook en Instagram aansprakelijk worden als gebruikers auteursrechtelijk beschermde filmpjes, foto’s of muziek uploaden. Tegenstanders vrezen dat ook ander materiaal wordt tegengehouden door 'censuurfilters’ van internetbedrijven. De wet geeft verder uitgevers rechten om te onderhandelen over vergoedingen voor delen van nieuwsberichten die sites als Google News online zetten.

'Rechten burgers in gedrang'

De balans tussen de bescherming van rechthebbenden en de belangen van burgers ontbreekt, vinden Nederland en de vier andere landen. Volgens hen zijn er ook veel juridische onduidelijkheden, waardoor rechten van Europeanen in het gedrang zouden kunnen komen. Het doel - stimuleren van creativiteit en innovatieve digitale content - wordt in de huidige opzet niet gediend, vinden de vijf.

Het Europees Parlement moet nog stemmen over het akkoord.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Europees akkoord over omstreden uploadfilter en linkbelasting

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google: auteursrechtenrichtlijn EU slecht voor nieuwssites

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Auteursrechtwet EU bedreigt inkomen YouTubers'

Meer tech-video's? Volg Bright op YouTube.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van