Tech

Microsoft Quantum Lab geopend in Delft: 'Het wordt heel spannend'

21 februari 2019 06:17 Aangepast: 21 februari 2019 09:51
Een van de quantumcomputerlabs in Delft. Beeld © Marieke de Lorijn / QuTech

Het Microsoft Quantum Lab wordt vandaag geopend op de campus van TU Delft. In het lab wordt gebouwd aan een quantumcomputer.

Een quantumcomputer is interessant omdat zo'n computer een enorme rekencapaciteit kan hebben. Daardoor kan de computer snel en efficiënt gigantische hoeveelheden data verwerken.

De Technische Universiteit is een van de leidende onderzoekscentra op dit gebied. In Delft worden bouwstenen onderzocht om zo'n computer te maken. "Wij zijn daar echt koploper in", vertelt wetenschappelijk directeur Ronald Hanson van QuTech.

Bakermat van quantum

Hanson is blij dat Microsoft naar Delft is gekomen. "Als we de krachten bundelen wordt het onderzoek beter. Maar als we uitzoomen is het ook echt een teken dat Nederland een goede positie heeft als het gaat om bakermat van de quantumtechnologie", zegt Hanson.

Toen QuTech vijf jaar geleden samen ging werken met TNO was er vooral nog sprake van experimenteel en praktisch onderzoek dat zich richtte op de fundamenten van de techniek. De afgelopen jaren is er veel gebeurd, zegt Hanson. "We zijn nog maar een paar jaar verwijderd van een machine die krachtiger is dan de supercomputers die we nu kennen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europese miljoenensteun voor Delfts 'onhackbaar internet'

Hoe werkt een quantumcomputer (ongeveer)?

Computers van nu zijn gebaseerd op het principe dat getallen, bits genoemd, 0 of 1 kunnen zijn. De computer kan door die bits steeds op te tellen en af te trekken bij de uitkomst van een berekening komen.

Een quantumcomputer werkt anders. Die is gebaseerd op de quantummechanica, waarin deeltjes twee eigenschappen tegelijk kunnen hebben. De bits in een quantumcomputer (qubits), kunnen op een en hetzelfde moment 0 en 1 zijn. Dat maakt het mogelijk om een berekening, die normaal gesproken uit elkaar opvolgende stappen bestaat, in één keer en dus veel sneller uit te voeren. 

Praktisch

Dat kan tot heel praktische toepassingen leiden: zo kan bijvoorbeeld de werking van medicijnen op individueel niveau uitgerekend worden. De berekeningen van de quantumcomputer kunnen ook helpen ándere computers beter te beveiligen.

Voor de echt grote toepassingen zal nog veel meer onderzoek nodig zijn, maar Hanson ziet de toekomst rooskleurig in. "Als we een specifieke vraag hebben, kunnen we een machine bouwen die niet alles kan, maar wel een bepaalde taak heel goed."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Microsoft opent quantumlab op campus TU Delft

De perfecte batterij

Zo verwacht Hanson dat het binnen afzienbare tijd mogelijk is om met een quantumcomputer materiaal te zoeken dat stroom kan geleiden zonder weerstand of verlies op kamertemperatuur. "We vermoeden dat het er is, maar we weten nog niet hoe we dat kunnen maken. Maar daarmee kunnen we de perfecte batterij maken, waardoor we onze energieconsumptie veel efficiënter maken." 

Een ander voorbeeld is te vinden in kunstmest. "De productie daarvan is extreem inefficiënt, het kost 3 procent van de jaarlijkse energie in de wereld om het te maken. Maar we weten ook dat een bacterie in een plant hetzelfde doet, maar dan veel efficiënter . Als we met een quantumcomputer kunnen achterhalen hoe dat werkt, kunnen we het namaken."

Hanson weet ook dat dat soort voorbeelden meer nodig zijn, want het is niet gemakkelijk om quantumtechnologie uit te leggen. "Het wordt heel interessant. Van sommige dingen weten we waar het zit, maar kunnen we het nog niet uitrekenen met de huidige technologie. Dat kan wel met quantum."

Miniatuurvoorbeeld
Ook leuk:

Groningse ontwikkelaars laten supercomputer bierrecept bedenken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van