Social media

Kwetsende reacties op Facebook na dodelijk ongeluk: 'Als nabestaande schrik je heel erg'

21 februari 2019 06:00 Aangepast: 21 februari 2019 10:05
Jacob Sesselaar naast een foto van zijn broertje Jan-Willem. Beeld © Eigen foto

Het 29-jarige broertje van Jacob overleed eind vorig jaar bij een auto-ongeluk nadat hij in slaap was gevallen achter het stuur. Nog voordat precies bekend werd wat er was gebeurd, stroomden de (negatieve) reacties op social media binnen. "Dat mensen niet weten wie hij was en toch over hem oordelen, dat raakt mij het meest."

In de nacht van 16 op 17 november verongelukte een bestuurder van een auto nadat hij tegen een boom was gereden. Per toeval zag Jacob Sesselaar (35) een artikel over het ongeluk voorbijkomen op zijn tijdlijn. "Ik wist toen nog niet eens dat het mijn broertje was", vertelt Jacob aan RTL Nieuws.

Op het artikel werd direct volop gereageerd. 'Hij zal wel dronken zijn geweest', of: 'Als je stoer wilt doen, moet je dat met de dood bekopen'. Jacob: "De reacties waren niet mals, daar schrik je echt van."

Niet waar

Bovendien klopte de inhoud van de reacties niet. Zijn broer Jan Willem reed niet te hard en was ook niet dronken. "Hij was vroeg in de ochtend vertrokken naar de optocht van Sinterklaas, omdat hij daar die dag Zwarte Piet zou spelen. Hij is onderweg in slaap gevallen en toen tegen een boom gereden." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woede over bespotten Amalia op social media: 'Verschrikkelijk voor een 14-jarige'

De kwetsende reacties op social media kwamen keihard binnen bij Jacob. "Ik dacht: wat is er in godsnaam met de mensheid aan de hand? Ze weten helemaal niet wat er is gebeurd, hoe kun je dan zulke dingen zeggen?"

Boze reacties terugsturen

Na de crematie las Jacob meer en meer kwetsende reacties op social media. "Ik heb ze bijna allemaal gelezen en ben toen boze reacties terug gaan sturen", vertelt hij. "Het was onbegonnen werk, maar ik voelde vanuit mijn hele lijf dat ik dit moest doen." 

Sommige mensen boden hun excuses aan. "Soms zeiden ze dat ze gewoon domweg wat hadden getypt. Moet je kijken wat 'domweg iets typen' teweeg kan brengen." 

Handje pepernoten

"Dat mensen niet weten wie hij was en toch over hem oordelen, dat raakt mij het meest", gaat Jacob verder. Zo zag hij hoe een man van 48 met kinderen zijn broertje zwartmaakte op Facebook.

"Jan Willem was de meest sociaal betrokken persoon die er was, op weg naar een maatschappelijk evenement, misschien wel om de dochter van deze man blij te maken met een handje pepernoten. Hoe kun je dan zoiets zeggen?" 

Jan Willem Sesselaar Jan Willem Sesselaar

Slachtofferhulp

Het verhaal van Jacob staat niet op zichzelf, weet Rosa Jansen, bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland. "Wij krijgen steeds vaker vragen van slachtoffers en nabestaanden over hoe zij met social media moeten omgaan", zegt Jansen. "De snelheid, het bereik, de anonimiteit en de onuitwisbaarheid van informatie creëren een eigen dynamiek." 

Daarom lanceert Slachtofferhulp vandaag de bewustwordingscampagne #socialslachtoffer. Jansen: "We willen hiermee de bewustwording vergroten, zodat mensen voortaan eerst nadenken en zich inleven in het slachtoffer voordat ze een reactie op social media plaatsen."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duizenden reacties op foto stervend kind: 'Het kan anderen helpen'

'Sterkte' kan prima

Jacob kan zich best voorstellen dat mensen de behoefte voelen om te reageren op dit soort (nieuws)berichten. "Ja, natuurlijk. Er zijn ook mensen die 'sterkte' zeggen of 'wat heftig', dat kan prima. Maar die heel nare reacties, daar kan ik met mijn hoofd niet bij." 

Volgens Slachtofferhulp Nederland hebben de kwetsende opmerkingen over slachtoffers en nabestaanden een negatieve invloed op het verwerkingsproces.

Jacob voelt zich er nog altijd boos over. Door therapie leert hij om te gaan met het verlies van zijn broer én de pijnlijke reacties op social media. Dat er nu meer aandacht voor komt door middel van een campagne, doet hem goed. "Ik hoop echt dat die campagne ervoor zorgt dat mensen beter nadenken voordat ze iets zeggen." 

RTL Nieuws / Davine Lambert

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van