Tech

Citroën werkt aan elektrische tweezitter voor de stad

20 februari 2019 17:59 Aangepast: 20 februari 2019 17:59

Citroën laat met de Ami One Concept een elektrische stadskar zien, die is te rijden vanaf 16 jaar met een brommerrijbewijs. Het autootje is bedoeld als alternatief voor Ubers, elektrische stepjes en openbaar vervoer.

Ondanks alle huurstepjes, taxi-apps en andere vervoersoplossingen, rijden er nog steeds te veel vervuilende auto's door de binnensteden. Citroën heeft een hippe en flexibele oplossing bedacht voor wie zijn meeste kilometers in de stad rijdt: de Ami One Concept

Zelf noemt de fabrikant het geen auto of een brommobiel, maar een object. Dat is het zonder twijfel, maar voor de wet is het vergelijkbaar met een brommobiel. Je zult er in Nederland alleen een brommerrijbewijs voor nodig hebben. Dat betekent ook dat je er vanaf 16 jaar mee mag rijden. Het karretje is dan ook maar 2,5 meter lang en weegt 425 kilo. 

Huren via een app

Het idee is dat je de auto kunt huren via een carsharing-programma. Je kunt hem ook huren voor 5 dagen en leasen voor 5 maanden tot 5 jaar. Het is zelfs mogelijk een all-in bedrag te betalen, inclusief onderhoud en parkeerkosten. 

Ook is er een app, die je volgens Citroën de mogelijkheid geeft "je relatie met het object te managen". Dat klinkt net zo veelbelovend als onheilspellend. Wie tussen de regels door leest, kan zich een app voorstellen waar je betaalgegevens in bijhoudt, je adressen door kan sturen naar de auto en kan zien of er een Ami One in de buurt is te vinden.

Voorlopig een concept

De Ami One Concept is praktisch gezien een alleszins haalbare auto. Het is dan ook enigszins teleurstellend dat hij als een concept op de autobeurs wordt getoond en niet met een ronkende aankondiging van de uitrol gepaard gaat. Voorlopig laat Citroën de kans liggen om met deze auto's te concurreren met Uber-taxi's of de elektrische stepjes van Bird en Lime.

Deel de video op Facebook

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zweedse elektrische mini-auto in 2019 te koop

Deze auto rijdt op zonne-energie

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`