Smart Home

Hiermee bescherm je je privacy bij slimme speakers

03 juli 2019 07:04 Aangepast: 03 juli 2019 15:13

Zet Project Alias op je slimme speaker en je kan niet meer worden afgeluisterd.

"Put a lid on it" zegt een Engelstalige als iemand zijn mond moet houden. Dat is eigenlijk de perfecte uitleg van wat Project Alias doet. Het werkt als een deksel die je op je Amazon Echo, Google Home of een andere slimme speaker legt. Maar dan zo dat het apparaat nog wel naar jou luistert zonder dat er iemand afluistert.

Alias is een apparaat dat zich gedraagt als parasiet waardoor je de controle terug krijgt over de apparaten die je in huis hebt gehaald. Met een eenvoudige app leer je Alexa of Google Assistent alleen nog te reageren op je eigen wachtwoord. Daardoor verlam je als het ware de afluistermogelijkheden. Je apparaat slaat niet meer aan bij ‘okay google” maar alleen nog bij de een naam of zelfs het geluid dat jij zelf kiest en luistert alleen als jij het toestaat.

Project Alias is een open source en zelf te bouwen project van Bjørn Karmann en Tore Knudsen. Ze hebben de instructies om zelf zo’n deksel te bouwen op GitHub gratis gedeeld. In de video die de Denen maakten zie je vooral heel herkenbare irritaties met smart devices. En hoe iemand haar Alias hernoemt tot Milkshake, wat heel goed omschrijft waar de witte deksel op je device aan doet denken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Amazon stuurt man 1700 stemcommando's van een ander

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van