Foutje!

Google zegt sorry voor geheime microfoon in Nest-alarm

20 februari 2019 10:31 Aangepast: 20 februari 2019 10:32

In het beveiligingssysteem van Google-dochterbedrijf Nest zit een microfoon. Google had dit 'per ongeluk' alleen nooit bekendgemaakt.

Begin februari kondigde Google aan dat de Google Assistent voortaan zou werken met het alarmsysteem Nest Secure van zijn dochterbedrijf Nest. Maar Nest-gebruikers wisten helemaal niet dat het Nest Guard-bedieningspaneel van hun alarmsysteem een microfoon bevatte. Dat stond namelijk niet op de doos en in de specificaties van het systeem.

Google zegt tegen Business Insider dat het een fout heeft gemaakt. "De microfoon in het apparaat had nooit een geheim moeten zijn en had bij de technische specificaties moeten staan. Dat was een fout van onze kant", zegt een woordvoerder. Volgens Google zijn de microfoons in de Nest Guard nooit ingeschakeld geweest, en gaan deze pas aan als gebruikers die nadrukkelijk inschakelen.

Nooit in Nederland verkocht

De microfoon werd in eerste instantie in de Nest Guard gebouwd zodat het systeem op termijn geluiden zoals ingeslagen ramen zou kunnen herkennen. Het alarmsysteem van Nest is nog niet in Nederland te koop geweest.

Nest is bekend geworden met zijn slimme thermostaten en werd in 2014 voor 3,2 miljard dollar door Google overgenomen. In 2015 werd Nest zelfstandig onder Google-moederbedrijf Alphabet, in 2018 werd het weer bij Google ondergebracht.

Slimme thermostaat en deurbel

Voor zover bekend bevatten de slimme thermostaten van Nest geen microfoon. Slimme brandmelder Nest Protect heeft wel een microfoon, om te controleren of het brandalarm wel hoorbaar is.

De Nest Hello-deurbel heeft een camera en microfoon, maar mag dan weer niet gebruikt worden om continu de openbare ruimte te filmen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amazon stuurt man 1700 stemcommando's van een ander

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo voorkom je dat je videodeurbel de wet schendt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van