Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Bitcoin schuurt weer aan tegen grens van 4000 dollar

19 februari 2019 15:54 Aangepast: 19 februari 2019 19:01
Beeld © Getty

Na een relatief rustige maand zijn de populaire cryptovaluta's de afgelopen dagen weer flink in waarde gestegen. Zo kreeg de bitcoin er afgelopen week zo'n 10 procent bij, waardoor de grootste digitale valuta weer tegen de grens van 4000 dollar aanschuurt.

Ethereum deed het zelfs nog een stukje beter. De nummer twee in cryptoland won ruim 16 procent. Ripple maakte met een stijging van 8 procent de top drie compleet. De grootste stijger was eos. De vierde munt kreeg er maar liefst 20 procent bij.

JPM Coin

De reden van de stijging heeft mogelijk te maken met de aankondiging van JP Morgan dat het met een eigen digitale munt komt. Het is hiermee de eerste grote Amerikaanse bank die zich begeeft op de cryptomarkt.  

Met de JPM Coin gaat de bank een deel van het betalingsverkeer tussen zakelijke klanten regelen. JP Morgan verwerkt dagelijks meer dan 6 miljard euro voor bedrijven. Die transacties nemen tijd in beslag en de bank wil daar vanaf. Daar komt de blockchaintechnologie om de hoek kijken en hiervoor is een cryptomunt nodig.

Blockchain

Klanten van de bank kopen voor dollars de JPM Coin en daarmee kunnen ze vervolgens transacties doen via de blockchain. Na die transacties worden de JPM Coins vernietigd en krijgen klanten een evenredig aantal dollars terug.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Amerikaanse bank JP Morgan komt met eigen cryptomunt

Over een paar maanden start de eerste proef. De bank zou de eigen cryptomunt direct willen linken aan de waarde van de Amerikaanse dollar, zodat de munt minder gevoelig is voor koersschommelingen dan andere cyptocurrencies, schreef CNBC vorige week.

Toekomst

De introductie van de cryptovaluta door JP Morgan is opmerkelijk, omdat ceo Jamie Dimon de bitcoin enkele jaren geleden nog 'pure fraude' noemde. De draai is interessant, omdat dit laat zien dat gevestigde en gerenommeerde partijen als JP Morgan toekomst zien in crypto's.

Toch staan de cryptomunten nog altijd erg laag in vergelijking met de recordniveaus rond de jaarwisseling van 2017 naar 2018. Een bitcoin noteerde toen net geen 20.000 dollar, terwijl de ether piekte op ruim 1400 dollar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore