Ga naar de inhoud
Tech

Betalen met creditcard wordt goedkoper, toeslag mag niet meer

Beeld © ANP

Winkels en webwinkels mogen vanaf vandaag geen toeslag meer rekenen als er wordt betaald met een creditcard. Het is een gevolg van de invoering van de nieuwe PSD2-betaalwet.

Tot vandaag mochten winkeliers de kosten die ze maken voor een creditcardtransactie doorberekenen aan de klant. Vaak gaat dat om een paar procent van het totale bedrag. Bij het online betalen van bijvoorbeeld vliegtickets kan dit enkele tientjes schelen.

Europese wet

Het verbod geldt ook voor transactiekosten van andere betaalmethodes, zoals pinnen en automatische incasso's. Betaalvereniging Nederland verwacht dat winkeliers zich aan de nieuwe wet zullen houden. "Ze zagen dit al lang aankomen. In de rest van Europa was het al ingevoerd", laat een woordvoerder weten.

Omdat PSD2 een Europese regel is, mogen alle winkels die vanuit de EU opereren geen transactiekosten voor creditcards meer berekenen.

Betaalwet
Lees ook:
Betaalwet PSD2 van kracht: banken moeten jouw gegevens delen

Uitzondering: iDeal en PayPal

Het idee achter het verbod op toeslagen is dat klanten dan gemakkelijker kiezen voor een andere betaalmethode. Wie tot nu toe niet extra wilde betalen, had niet overal volledige keuze. Het is Brussel een doorn in het oog dat er zo weinig te kiezen valt als het op betalen aankomt.

Er gelden wel uitzonderingen. Zo mogen zakelijke creditcards, zoals American Express, wel extra belast worden. Ook de transactiekosten van betaalmethodes als iDeal, acceptgiro, PayPal en AfterPay mogen nog steeds doorberekend worden aan de klant. Het gaat dan alleen om de daadwerkelijke kosten die een winkelier maakt.

Creditcard niet heel populair

Aan de toonbank worden creditcards niet vaak gebruikt in Nederland. Slechts 0,6 procent van alle offline betalingen werd met een creditcard gedaan, berekende Betaalvereniging Nederland. Pinnen is met 62 procent de populairste offline betaalmethode.

Online is dat anders. Daar werd in ruim 15 procent van alle betalingen de creditcard getrokken. iDeal is de populairste betaalmethode voor webshops.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl