In 2020

Den Haag wil eerste Nederlandse '5G-stad' worden

19 februari 2019 12:33 Aangepast: 19 februari 2019 14:07
Beeld © ANP

Het gemeentebestuur van Den Haag heeft de ambitie om volgend jaar in de hele stad een 5G-netwerk werkend te hebben.

Wethouder Saskia Bruines van Kenniseconomie laat er weinig twijfel over bestaan: Den Haag gaat in 2020 als eerste stad van Nederland 'volledig over op 5G'. Dat is te lezen in een persbericht van de gemeente Den Haag.

In samenwerking met T-Mobile wil het de stad uitrusten met een volledig dekkend 5G-netwerk. Hiermee moeten meer apparaten op hetzelfde netwerk kunnen functioneren en met hogere datasnelheden. Ook moeten de apparaten met minder vertraging met elkaar kunnen communiceren.

'Smart city'

Den Haag ziet het netwerk als essentieel voor de groei van de stad en voor de ontwikkeling als 'smart city', zoals slimme verkeerslichten en auto's die van elkaar precies weten waar ze zijn.

T-Mobile begint dit jaar al met de eerste 5G-testen in Den Haag. Ten eerste wordt er het testcentrum 5G Field Lab opgezet waarbij scholen en bedrijven kunnen experimenteren met de nieuwe technologie. Of consumenten al in 2020 met 5G aan de slag kunnen, is nog niet zeker.

Nog geen 5G-smartphones

Er zijn nog wat hordes te nemen voordat de inwoners daadwerkelijk gebruik kunnen maken van 5G op hun smartphones. Op dit moment is er nog geen enkele smartphone op de Nederlandse markt die een 5G-signaal kan ontvangen. 'Volledig overgaan op 5G', zoals het persbericht stelt, is dan ook niet mogelijk, omdat vrijwel niemand de eerste tijd een geschikt apparaat zal hebben. 4G-netwerken blijven de komende jaren gewoon bestaan. 

Met 5G-technologie zijn tot 100 keer hogere datasnelheden te halen. Het nieuwe netwerk vereist vanwege de hogere frequenties meer kleinere zenders vergeleken met het huidige 4G.

Frequentieveiling

De invoering van 5G in Nederland wacht nog op een grote veiling van frequenties die deels voor 5G geschikt zijn. Die veilig zou eind dit jaar kunnen plaatsvinden. In Italië bracht een vergelijkbare veilig 6,5 miljard euro in de staatskas, maar dat was wel een Europese uitschieter.

Het kabinet wil dat providers een minimale snelheid garanderen voor een 5G-verbinding. Deze snelheid is nog niet vastgesteld.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore