Tech

Britse geheime dienst: risico gebruik Huawei is beheersbaar

18 februari 2019 10:19 Aangepast: 18 februari 2019 12:23
Beeld © Getty Images

De risico's bij het gebruik van apparatuur van Huawei in 5G-netwerken zijn beheersbaar, zegt de Britse geheime dienst. Dat is een forse tegenvaller voor bondgenoot VS, die een felle campagne tegen het Chinese telecombedrijf voert.

De opinie van de geheime dienst betekent niet dat Huawei wordt geaccepteerd door de Britten. Een woordvoerder van de Britse premier Theresa May zegt in een reactie tegen Reuters dat er nog geen besluit is genomen over gebruik van Huawei-apparatuur in 5G-netwerken. 

'Risico's zijn beperkt'  

Volgens het Britse National Cyber Security Centre, onderdeel van geheime dienst Government Communications Headquarters (GCHQ), zijn er manieren om de risico's van het gebruik van Huawei-apparatuur te beheersen, meldt de Financial Times. Hoe precies, wordt niet duidelijk gemaakt.

Maar in een ingezonden artikel in dezelfde krant, schrijft het voormalige hoofd van geheime dienst GCHQ dat er nooit bewijs is gevonden voor verdachte cyberactiviteiten door de Chinese autoriteiten via Huawei.

'Nonsens'

Aannames dat Chinese technologie in het 5G-netwerk een onacceptabel risico vormen zijn nonsens, schrijft Robert Hannigan. Hij kreeg afgelopen vrijdag bijval van een andere Britse oud-spion, die zei dat het zomaar weren van een bedrijf niet kan. 

Het advies van de Britse geheime dienst is opmerkelijk, omdat de Britse minister van Defensie eind vorig jaar zijn 'ernstige, zeer diepe zorgen' over de rol van Huawei uitsprak. 

VS lobbyt tegen Huawei

Daarnaast gaat het in tegen de uitdrukkelijke wens van de VS om het bedrijf te weren. Volgens de Amerikanen wil de Chinese geheime dienst Huawei gebruiken om te spioneren in westerse landen.

Omdat 5G zo snel is, en er ook zo veel militaire applicaties op zullen draaien, zijn de risico's op spionage bij het gebruik van Huawei-apparatuur te groot, vindt de VS.  

De Amerikaanse regering voert een stevige campagne tegen het bedrijf. Het Amerikaanse ministerie van Justitie klaagde Huawei eind januari aan voor bankfraude, witwassen en diefstal van handelsgeheimen.

5G-netwerk

Bovendien roepen de VS bondgenoten op om Huawei te weren bij de bouw van 5G-netwerken. In veel landen wordt de opdracht voor het bouwen van de netwerken voor supersnel internet in de komende periode verdeeld.

Australië en Nieuw-Zeeland hebben Chinese bedrijven al uitgesloten bij de aanleg van een 5G-netwerk, Noorwegen overweegt dat

In Duitsland waarschuwen geheime dienst BND en het ministerie van Buitenlandse Zaken ook voor Huawei, meldde de krant Handelsblatt vrijdag. Leden van grote partijen dringen aan op het maken van een wet die Huawei moet uitsluiten bij de bouw van van 5G-netwerken in Duitsland. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De tentakels van Huawei in Nederland: kunnen we nog zonder?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van