Tech

Batterij in e-sigaret ontploft in vliegtuig

15 februari 2019 13:03 Aangepast: 15 februari 2019 13:04

De accu van e-sigaret heeft een brand veroorzaakt aan boord van een Amerikaans vliegtuig. Er vielen geen gewonden.

De passagiers van een vlucht van het Amerikaanse bedrijf SkyWest zijn er met de schrik vanaf gekomen. Tijdens het instapproces kwam er plotseling rook uit één van de compartimenten boven de stoelen. Een accu van een e-sigaret in de handbagage was ontploft en veroorzaakte een kleine brand. 

Hoewel een stewardess het brandje met een brandblusser snel kon doven en er geen gewonden vielen, was het incident serieus genoeg om de passagiers weer van boord te halen. Als de brand tijdens de vlucht was ontstaan, zou het mogelijk tot ernstige gevolgen hebben kunnen leiden. Video's van het incident laten namelijk vlammen zien in het bagagevak. 

Hoewel lithium-ion-accu's over het algemeen veilig zijn, laat dit incident weer zien dat de accu's af en toe een serieus brandgevaar kunnen vormen. De lijst met branden die werden veroorzaakt door lithium-accu's in gadgets is inmiddels ellenlang.  Het bekendste voorbeeld was de Samsung Galaxy Note 7, die door falende accu's op relatief grote schaal in brand vlogen. De telefoons werden vervolgens allemaal door Samsung teruggeroepen.

Maar ook de accu's van andere smartphones, hoverboards en e-sigaretten hebben regelmatig vlam gevat. Bij veel vliegmaatschappijen zijn e-sigaretten overigens alleen in de handbagage toegestaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Batterij iPad ontploft in Apple Store Amsterdam, drie mensen onwel

Kijk ook: waarom Juul de meest gebruikte e-sigaret is:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`