Ga naar de inhoud
Facebook vs antivaxxers

Anti-vaccinatie-activisten richten Facebook-reclames op moeders

Beeld © ANP

Anti-vaccinatie-activisten plaatsen advertenties op Facebook om te waarschuwen voor de ‘gevaren’ van inentingen. Onder druk van de Amerikaanse politiek overweegt Facebook om gebruikers minder vaak berichten en groepen van antivaxxers aan te raden.

Facebook denkt eraan om groepen voor antivaxxers, die ten onrechte geloven dat vaccinaties slecht zijn voor de volksgezondheid, te verwijderen uit de aanbevelingen voor gebruikers. Ook overweegt het sociale netwerk om berichten van antivaxxers lager in de zoekresultaten te zetten, en om “informatie met een hogere kwaliteit en meer autoriteit” beschikbaar te maken.

Dat laat Facebook weten in een reactie op een open brief (pdf) van de Amerikaanse afgevaardigde Adam Schiff. Schiff riep eerder deze week verscheidene techbedrijven op om actie te ondernemen tegen de verspreiding van onjuiste informatie over vaccinaties.

“Op Facebook en Instagram worden berichten aangeraden die ouders ontmoedigen om hun kinderen in te enten”, schrijft Schiff. “Dat is een direct gevaar voor de volksgezondheid en een bedreiging van de vooruitgang die we hebben geboekt bij de aanpak van ziektes die zijn te voorkomen met vaccinatie.”

Mazelenuitbraak

Uit een inventarisatie van de Daily Beast blijkt dat er op Facebook een groot aantal advertenties draaien met propaganda tegen vaccinaties. Deze reclame is vaak gericht op vrouwen van boven de 25 jaar, om zoveel mogelijk moeders met kinderen te bereiken.

De groep Stop Mandatory Vaccinations, die meer dan 100.000 likes heeft op Facebook, richt zich met een advertentie expliciet op vrouwen tussen de 20 en 60 jaar oud, die hebben aangegeven dat ze belangstelling hebben voor zwangerschap en die in de staat Washington wonen. In die staat heeft de gouverneur net de noodtoestand uitgeroepen vanwege een mazelenuitbraak. In de staat zijn bijna 50 kinderen ziek zijn geworden.

Ook in andere Amerikaanse staten heerst de besmettelijke infectieziekte. Er zijn dit jaar tot nu 101 bevestigde gevallen van de mazelen in tien verschillende staten vastgesteld. Dat is meer dan in heel 2016, zo blijkt uit cijfers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). In bijna alle gevallen gaat het om kinderen die niet zijn ingeënt.

Facebook
Lees ook:
Facebook en Instagram: foto's zelfverminking verboden

Meer tech-tips? Volg Bright op YouTube

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl