3D-printen

De race om het eerste 3D-geprinte gebouw van Europa

23 februari 2019 20:29 Aangepast: 23 februari 2019 20:29

De Vergaderfabriek in het Gelderse Teuge is het eerste officiële 3D-geprinte gebouw in Europa.

De Vergaderfabriek is het eerste 3D-geprinte gebouw in Europa dat op basis van een commerciële opdracht op locatie wordt gebouwd. We kennen ondertussen al aardig wat 3D-geprinte gebouwen maar daarbij gaat het vaak om een experiment of demonstratiemodel. Dit gebouw is ter plekke geprint en wordt daadwerkelijk gebruikt.

De Vergaderfabriek (DVF) in Teuge is een betonnen 3D-print in de vorm van een blob. Een koepelvormige schaal kenmerkt het gebouw. Maar DVF is meer dan een vergaderplek. Het wordt een 'beleefomgeving' om in te trainen en te vergaderen, waarbij beeldtechnologie, zoals Sensing-technologie, wandvullende visuals en geuren en geluiden gemonitord worden.  

Digitalisering van de bouw

Het gebouw kondigt een nieuwe stap binnen de bouwbranche aan, zegt Hugo Jager van betrokken adviesbureau Revelating. Hij voorspelt dat Uber-achtige bedrijven de markt gaan overnemen, waarin DVF de eerste stap is. Zijn verwachting is dat de digitalisering doorzet in de bouw en na 3d-printing ook algoritme-gestuurd ontwerpen en de introductie van sensoren en producten als mixed reality de markt bepalen.

Op het moment dat je deze ontwikkelingen met elkaar laat samenwerken, ontstaat een volledig digitale productieketen, waardoor het ook in de bouw mogelijk wordt om nieuwe businessmodellen te ontwikkelen.

Geopend in mei

De race om het eerste officiële 3D-geprinte gebouw gaat nu tussen DVF, de Flintstonehuizen in de Eindhovense wijk Meerhoven en KampC in België. DVF wordt op dit moment geprint. Hugo Jager: "Ondertussen hebben we 10 van de 14 wanden geprint. Donderdag einde van de dag dag zijn we naar verwachting klaar met het printen van de wanden. Daarna begint de verdere afbouw. Opening wordt verwacht in mei." We wachten af wie de winnaar wordt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Deze huizen kwamen uit 3D-printers

Miniatuurvoorbeeld
Meer geprinte huizen

Eindhoven krijgt bewoonbare huizen uit 3D-printer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore