Tech

Dit bewegend bed rolt snurkende partner opzij

13 februari 2019 20:03 Aangepast: 14 februari 2019 11:38

Ford gebruikt rij-assistentietechnologie in een experimenteel bed om bedpartners aan de juiste kant van het bed te houden.

Het is vaak heel opmerkelijk hoe de ontwikkeling van een een specifieke technologie ook elders van pas blijkt te komen. Zo zou je niet snel verwachten dat de rij-assistentietechnologie van autofabrikant Ford in de slaapkamer te vinden is.

Toch is dat het geval. Ford heeft namelijk een experimenteel bed ontwikkeld. Het Ford Lane-Keeping Bed maakt gebruik van sensoren en een lopende band om je bedpartner automatisch aan de juiste kant van het bed te houden.

Ingebouwde lopende band

Je kent het wel. Je slapende partner rolt gedurende de nacht jouw kant op en claimt onbewust in diepe slaap jouw deel van de beperkte bedruimte. Om dat te voorkomen liet Ford zich inspireren door de lane-keeping-technologie die auto's automatisch in de juiste rijbaan moet houden als de bestuurder aan het afdwalen is. 

Ford gebruikte deze technologie om een bed uit te rusten met druksensoren die gedurende de nacht detecteren of één van de twee bedpartners naar de bedkant van zijn of haar partner dreigt te rollen. Een ingebouwde lopende band zal in dat geval de partner automatisch weer terugbrengen naar zijn of haar bedkant.

Prototype

Je hoeft echter niet te verwachten dat je dit bed binnenkort overal kan kopen. Het is slechts een prototype dat onderdeel is van een reeks van Ford Interventions waarbij de autofabrikant experimenteert hoe ze met autotechnologie doorsnee problemen kunnen oplossen. Zo bouwde Ford niet lang geleden ook een hondenhok met noise cancelling om ervoor te zorgen dat honden zo min mogelijk last hebben van vuurwerklawaai.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Elke kant van het bed een andere temperatuur

Eerste indruk: een slim bed

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore