Ga naar de inhoud
Tech

Neusspray tegen depressie stapje dichterbij

Beeld © Thinkstock

In de Verenigde Staten is de farmaceutische gigant Johnson & Johnson dicht bij goedkeuring van een nieuw medicijn: een neusspray die depressies tegen moet gaan.

De farmaceut is door een nieuwe ronde van goedkeuring. Medicijnen moeten aan strenge eisen voldoen en door meerdere rondes heen. Johnson & Johnson is er bijna en dat betekent dat het medicijn een zeer grote kans maakt om op de markt te komen.

Het gaat om een neusspray met esketamine, een variant van het zeer verslavende ketamine. Ketamine wordt gebruikt als partydrug, in de VS bekend onder de naam 'Special K' en in Nederland als 'ket' of 'keta'.

Markt van honderd miljoen mensen

De markt die Johnson & Johnson met het middel wil aanboren is gigantisch. Wereldwijd hebben naar schatting 300 miljoen mensen last van een depressie. Zo'n 30 tot 40 procent daarvan wordt niet geholpen met een normale behandeling.

Op die groep wil de farmaceut zich richten. De neusspray zou, volgens de onderzoeken, aanslaan bij de behandelde patiënten. Hun depressieve klachten zouden afnemen. Het middel moet een alternatief worden voor de huidige antidepressiva.

Teleurstellend

Toch is nog niet iedereen ervan overtuigd dat het middel van Johnson & Johnson de heilige graal wordt voor depressieve mensen.

Psychiater Michiel Hengeveld noemt het onderzoek met ketamine 'tamelijk experimenteel'. Hij wijst op een onderzoek dat in Leiden is gedaan door het LUMC en Stichting Centre for Human Drug Research. 'Dat uitkomsten daarvan zagen er niet indrukwekkend uit, eerder teleurstellend.'

Blockbuster-potentie

Maar analist Stan Westerterp, van JNVB Vermogensbeheer, geeft aan dat Johnson & Johnson er bijna is. Ze hebben volgens hem een versnelde aanvraag kunnen doen, vanwege het feit dat depressie een wereldwijd probleem is. Het medicijn kan volgens hem veel gaan opleveren.

Toch tempert hij de verwachtingen wat. "Je moet dit wel in het juiste perspectief plaatsen. Het wordt waarschijnlijk niet zo'n succes als Darzalex, een middel tegen bloedkanker. Daar verdienden ze miljarden mee. Het heeft blockbuster-potentieel, maar geen mega-blockbuster-potentieel."

Overnames

Dat Johnson & Johnson zelf de spray heeft ontdekt lijkt redelijk uniek. De laatste jaren, zo zegt Westerterp, zie je de innovatie juist meer bij de biotechsector vandaan komen. Die bedrijven zetten zich daardoor vaak, bewust of onbewust, in de etalage. "Als biotechbedrijven wat ontdekken, dan worden ze daarna vervolgens vaak overgenomen. Medicijnen ontdekken is heel wat anders dan medicijnen verkopen. Die farmaceuten hebben dat door en kunnen het ook beter distribueren."

Begin dit jaar werd er grof geboden op biotech. Na het megabod op 74 miljard dollar van Bristol-Myers Squibb op Celgene, volgde een bod van 8 miljard dollar op Loxo Oncology, door Eli Lilly. Veel analisten verwachten dat het Belgisch-Nederlandse Galapagos uiteindelijk ook overgenomen zal worden.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl