Tech

Reddit-gebruikers vrezen censuur na investering Chinese techreus

11 februari 2019 16:30 Aangepast: 11 februari 2019 16:30
Beeld © Getty

De mogelijke miljoeneninvestering van het Chinese internetbedrijf Tencent in internetforum Reddit is een schop tegen het zere been van de gebruikers van de forumsite. Zij zijn bang dat bemoeienis van het Chinese bedrijf leidt tot censuur.

Afgelopen week bleek dat Tencent zeker 150 miljoen dollar zou willen investeren in Reddit. Maar het nog onbevestigde bericht valt niet bij alle gebruikers in goede aarde.

Sommigen denken dat Tencent zijn aandeel in het bedrijf in de toekomst mogelijk misbruikt, omdat er misschien wel berichten op staan die niet in de smaak vallen bij de techreus of de Chinese overheid.

Miniatuurvoorbeeld
Investering

'Socialmediabedrijf Reddit 3 miljard waard'

Fortnite

In een populaire en kritische post op Reddit legt een gebruiker uit waarom hij bang is voor censuur. Daarbij wijst hij naar het feit dat Tencent voor 40 procent eigenaar is van Epic Games, de ontwikkelaar van de mateloos populaire game Fortnite.

Volgens de gebruiker moeten mensen straks niet verbaasd opkijken als kritische discussies over Epic Games door Reddit worden gesloten.

Waarde: 3 miljard

Het 14 jaar oude Reddit noemt zichzelf de voorpagina van het internet en heeft zo'n 330 miljoen maandelijkse gebruikers. Met de nieuwste investeringsronde zou het zo'n 3 miljard dollar waard zijn.

In drie eerdere investeringsrondes haalde het bedrijf al meer dan 250 miljoen dollar op. Bij de laatste investeringsronde werd het bedrijf gewaardeerd op 1,8 miljard dollar.

Condé Nast, uitgever van onder andere tech-blad Wired, The New Yorker en Vogue, stapte een jaar na de oprichting in en is sindsdien de grootste aandeelhouder. Andere aandeelhouders zijn onder andere de bekende techinvesteerder en multimiljardair Peter Thiel. Maar ook rapper Snoop Dogg investeerde al eens in Reddit. 

Winnie de Poeh

Een andere gebruiker plaatst een foto van Winnie de Poeh met de uitleg 'voordat onze nieuwe heersers besluiten dat we die niet meer mogen plaatsen'.

Dat is een verwijzing naar het verbieden van een Winnie de Poeh-film. Die film werd in de ban gedaan doordat Chinese internetgebruikers een gelijkenis zagen tussen de knuffelige teddybeer en president Xi Jinping na een bezoek van de Chinese president aan de VS in 2013. Het was voer voor grapjes op internet.

De foto van Xi Jinping en Obama ging viraal en leidde ertoe dat de foto's keer op keer van internet werden gehaald. Datzelfde gebeurde na ontmoetingen tussen de Japanse premier Abe en Xi Jinping.

Great Firewall

Opvallend aan de investering is dat Reddit in China wordt geblokkeerd, net als Twitter, Facebook en Whatsapp. Facebook wordt niet toegelaten omdat het bedrijf weigert het platform te censureren.

Bovendien heeft China een overheidsdienst, de CAC, die apps en websites offline haalt die verboden informatie bevatten.

Bescherming

Qua bescherming van gebruiksgegevens staat Tencent er volgens Amnesty International ook niet heel goed voor. De mensenrechtenorganisatie maakte in 2016 een lijstje waarin het sociale media rangschikt op basis van het beschermen van privacy en beveiliging van de apps.

Daarin kreeg Tencent als eigenaar populairste Chinese berichtendienst WeChat de laagste score. Vooral omdat het destijds niet wilde zeggen of het de overheid nee verkoopt bij dataverzoeken.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van