Zitplek gezocht

NS breidt zitplaatszoeker in app uit naar meer trajecten

11 februari 2019 09:25 Aangepast: 11 februari 2019 09:27

Reizigers kunnen op meer treinen gebruik maken van de zogenaamde zitplaatszoeker. Met een app is aan de hand van kleuren te zien hoe groot de kans op een zitplaats is en in welk rijtuig ze te vinden zijn.

De NS begon hiermee vorig jaar een proef op het traject Arnhem-Den Bosch. Omdat de app een succes is, zijn stapsgewijs meerdere trajecten toegevoegd zoals Den Haag-Haarlem en Utrecht-Nijmegen.

De zitplaatszoeker werkt onder meer door middel van sensoren die het gewicht per rijtuig meten. Het is de bedoeling dat voor het einde van dit jaar de app voor zo goed als alle treinen beschikbaar is.

"Alleen op de spoortrajecten waar nog geen sensoren zijn, kan dit nog niet. Dit jaar wordt de zitplaatszoeker in ieder geval beschikbaar voor de sprinters en intercity's. Volgend jaar is de bedoeling dat er landelijke dekking is'', zegt een woordvoerder van NS. 

Actuele data per treinstel

De reisplanner-app van de NS laat al langer globaal zien welke treinen druk zijn, op basis van gemiddelden. De zitplaatszoeker toont per treinstel met een kleur hoe druk het actueel is: groen, geel of oranje.

In een derde van de treinen blijven veel reizigers staan, terwijl er elders lege stoelen zijn, stelt de NS op basis van een onderzoek onder hoofdconducteurs. 

Sensoren

De sensoren in het spoor die het gewicht van treinstellen meten zijn oorspronkelijk bedoeld om goederenvervoerders op basis van het gewicht af te kunnen rekenen. Ook worden ze gebruikt om de kwaliteit van de wielen te meten. 

De NS wil later ook gegevens van het klimaatsysteem in treinen die de CO2 meten gebruiken om nog beter te bepalen hoeveel mensen er in een treinstel zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Treinreis zonder verplichte incheck bij andere vervoerder komt er niet

ANP/Bright

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van