De games van 2019

Naar deze games kijken we dit jaar uit

11 februari 2019 21:01 Aangepast: 12 februari 2019 14:34

2019 staat bol van de game-releases. Naar welke 13 games kijkt Brights gamejournalist Jan Meijroos het meest uit?

Disclaimer: eigenlijk worstel ik altijd met dit soort lijstjes. Ten eerste omdat je nooit compleet bent en ten tweede omdat er nog veel onduidelijkheid over allerlei games bestaat. Zo verwacht ik dat veel games uitgesteld of 'cross-gen' worden. Dat laatste betekent dat ze gaan uitkomen voor huidige én nieuwe generatie consoles. Dat geldt bijvoorbeeld voor The Last of Us: Part II. Het worden hoe dan ook bomvolle game-maanden.

Januari heeft al direct zijn visitekaartje afgegeven met topgames als de remake van Resident Evil 2 en Kingdom Hearts III. Beide games zijn een hit, Resident Evil 2 verkocht in een week 3 miljoen exemplaren, en van Kingdom Hearts III zijn nu 5 miljoen exemplaren verscheept. Hopelijk gaan de 13 games die nu volgen - in willekeurige volgorde (!) - ook goed scoren. 

Anthem (pc, PS4, Xbox One) 

De eerste demo van de nieuwe game van BioWare (Mass Effect, Dragon Age) was nog wat shaky, de tweede al een stuk beter en 22 februari kunnen we echt aan de slag met deze online multiplayer action role-playing game. Als freelancer kun je in vier verschillende mech-suits (Javelins) duiken, om samen met drie andere spelers de mysterieuze wereld te verkennen. Het moet EA's antwoord op Destiny worden. 

Metro Exodus (pc, PS4, Xbox One) 

Metro Exodus is derde survival horror first-person shooter game in de serie, gebaseerd op de Metro boeken van de Russische schrijven Dmitry Glukhovsky. Het spel kent een combinatie van sandbox-achtige wereld en lineaire levels, en verschijnt al heel snel: 15 februari.

Dirt Rally 2.0 (pc, PS4, Xbox One) 

Met Dirt Rally (2015) greep Codemasters terug naar de serieuze benadering van de racesport. Terwijl Dirt 4 (2017) voor een meer toegankelijke benadering van de racesport koos, is Dirt Rally 2.0 weer full on simulatie. Plankgas dus door Nieuw-Zeeland, Argentinië, Spanje, Polen, Australië en de VS.

Control (pc, PS4, Xbox One) 

Van de makers van Max Payne, Alan Wake en Quantum Break komt een nieuwe, stijlvol actie-spel vol mysterie en bovennatuurlijke elementen. Als Jesse Faden ga je op onderzoek uit in The Oldest House; het geheimzinnige hoofdkwartier van The Federal Bureau of Control. De freaky sfeer van de game grijpt je direct.

Ori and the Will of the Wisps (pc, Xbox One)

Het vervolg op de uitstekende platform-game Ori and the Blind Forest ziet er minstens zo betoverend uit. Hetzelfde geldt voor de prachtige muziek. 

Days Gone (PS4)

Eigenlijk had hier natuurlijk The Last of Us Part Two moeten staan of Ghost of Tsushima, maar ik verwacht dat beide games 2019 niet gaan halen. In Days Gone, vanaf 26 april exclusief voor PlayStation 4, speel je biker Deacon die door een apocalyptisch Amerika reist, dat geteisterd wordt door freakers (een soort zombies). De rol van je motor speelt een belangrijke rol. 

Luigi's Mansion 3 (Switch)

Nu de vooraf gedoodverfde najaarsklapper Metroid Prime 4 voor onbepaalde tijd is uitgesteld, zijn alle ogen gericht op Luigi's Mansion 3. De klunzige, jongere tweelingbroer van Mario mag opnieuw met zijn stofzuiger, de Poltergust-00, op spokenjacht in een groot, donker landhuis. 

Halo Infinite (pc, Xbox One) 

De laatste game in de Halo-serie stamt alweer uit 2015. Sindsdien kampt de serie een beetje met een identiteitscrisis maar de trailer die in 2018 gelanceerd werd bezorgde vriend en vijand kippenvel. De muziek, de artstyle, de wereld, de algehele look & feel... het lijkt erop alsof ontwikkelaar 343 Industries de roots van de franchise opnieuw omarmd heeft. Nu maar hopen dat de game ook daadwerkelijk eind 2019 verschijnt. 

Sekiro: Shadows Die Twice (pc, PS4, Xbox) 

From Software speelde zich de laatste jaren in de kijker met duivels lastige spellen als Bloodborne en Dark Souls; masochistische games die de speler duizenden doden laat sterven, alvorens verder te komen. De titel combineert uitdagende eindbazen en snelle gameplay in het 16e eeuwse Japan, in de Sengoku-periode. Scherp je katana, want 22 maart dient Sekiro zich al aan.

DOOM Eternal (pc, PS4, Xbox One) 

Meer DOOM is altijd goed en in de opvolger van de game uit 2016 zijn de demonen van de Hel op grote schaal de aarde aan het bestoken. De iconische marinier is terug en schopt, hakt en schiet zijn weg langs een keur aan monsters en gedrochten. Bloedfonteinen en rondslingerende ledematen verzekerd.

My Friend Pedro (pc, Switch) 

Deze maffe indie-game staat al een tijdje op mijn radar. Mix Max Payne, John Wick, sidescrolling platforming, en slicke slow-motion met een... banaan als vertelstem (?!) en je krijgt dit dodelijke ballet. Genieten! 

Star Wars Jedi: Fallen Order (pc, PS4, Xbox One)

Over deze geheimzinnige action-adventure van de makers van Titan Fall en het recent gelanceerde APEX Legends is weinig bekend, behalve dat hij in november verschijnt, de game zich 5 jaar na The Revenge of the Sith moet afspelen, en je met een lightsaber mag rondzwaaien. Wordt dít de spirituele opvolger van Jedi Knight? Only hope, we can...

The Division 2 (pc, PS4, Xbox One)

Met de eerste The Division brak gamestudio Ubisoft menig record. Deel 2 speelt zich zeven maanden na het origineel af. New York is verruild voor Washington D.C. en de (politieke) hoofdstad belooft een dodelijke 'speeltuin' te worden. Op 15 maart verschijnt de game al.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Updates en diensten om in 2019 naar uit te kijken

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van