Ga naar de inhoud
Tech

GroenLinks: Nederland moet 'nee' zeggen tegen 5G van Huawei

Klanten van een Huawei-winkel in China. Beeld © ANP

In zee gaan met Huawei is een onaanvaardbaar groot risico zolang de greep van de communistische partij op het Chinese bedrijfsleven zo groot is. Dat stellen Jesse Klaver en Bram van Ojik van GroenLinks in een artikel over de relatie tussen Nederland en China.

Nederland moet daarom 'nee' zeggen tegen het 5G-netwerk van Huawei, stellen de twee politici. Ze lopen hiermee vooruit op het kabinet, dat momenteel 'kritisch kijkt' naar de rol van rol van buitenlandse technologiebedrijven bij de aanleg van telecomnetwerken.

Komende jaren willen providers starten met de bouw van 5G, dat minstens tien keer sneller moet worden dan 4G. 

Zorgen om afhankelijkheid 

De afgelopen tijd is de Chinese technologiegigant Huawei in verband gebracht met mogelijke spionage voor China. Hard bewijs is daar tot nu toe niet voor geleverd en Huawei ontkent de spionage-aantijgingen met klem. 

Toch zijn er landen zoals de VS en Australië die verdere activiteiten van Huawei willen weren. Zo verbiedt de Australische regering Huawei-apparatuur te leveren voor het opzetten van 5G-netwerken. Ook telecomprovider Vodafone heeft besloten voorlopig geen apparatuur van Huawei te gebruiken in de kern van hun netwerken. 

Premier Mark Rutte zei eind vorige maand nog dat Nederland 'niet naïef' moet omgaan met die signalen over spionage. Minister Blok van Buitenlandse Zaken uitte eerder zijn zorgen dat Nederland misschien wel te afhankelijk wordt van China bij de bouw van het 5G-netwerk.

Moet
Meer op rtlz.nl:
Moet Nederland verdacht Huawei ook in de ban doen? 'Niet naïef zijn'

Conflict 

Klaver en Van Ojik hebben vandaag een paper gepubliceerd. Hiervoor hebben ze geput uit een bezoek in China, oktober vorig jaar, waar ze zagen 'dat de communistische partij zijn greep op de samenleving versterkt'.

De twee spraken hier met ondernemers, mensenrechtenactivisten en journalisten in Peking en Shanghai, zegt Van Ojik in een toelichting tegen RTL Z. Reden, zegt hij, om nu met hun paper te komen.

Arrestatie van Huawei-cfo

Nog een reden is de arrestatie van de financieel directeur van Huawei. Zij werd december vorig jaar opgepakt in Vancouver op verzoek van de Amerikanen. Dit leidde uiteindelijk tot een diplomatiek conflict tussen Canada, de VS en China, waar Nederland zich ook in mengde.

"China pakte als reactie willekeurige Canadezen, zoals een onderwijzer, op", aldus Van Ojik. De Chinese overheid ontkent dat de Canadezen uit wraak voor de arrestatie van de Huawei-cfo zijn opgepakt.  

De financieel directeur werd opgepakt op verzoek van de VS omdat het bedrijf wordt verdacht van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran.

Toch is volgens Van Ojik het oppakken van de Canadezen door China nog een reden om Huawei niet als partij toe te laten om een 5G-netwerk in Nederland aan te leggen. "Een overheid die zo dicht op een bedrijf zit en daarmee dan op onze gegevens, dat moet je niet willen."   

'Zoeken naar Europese oplossing'

"We moeten naar Europese oplossingen zoeken voor het nieuwe mobiele internet, bijvoorbeeld door te kiezen voor Europese providers als Ericsson of Nokia", vindt van Ojik. GroenLinks wil hier vandaag toe oproepen in een motie tijdens een debat in de Tweede Kamer over de Staat van de EU. 

Moet zo'n beslissing niet ingegeven worden door een advies van inlichtingendienst AIVD of de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV)? "De veiling van het 5G-netwerk gaat via Economische Zaken. De overheid stelt de voorwaarden dus er ligt in deze wel degelijk een rol voor de politiek."

Hacken van overheidsinstanties

De AIVD doet hier wel onderzoek naar, zegt Van Ojik. Zo bleek vorige maand dat de Chinese geheime dienst is betrokken bij het hacken van overheidsinstanties en bedrijven in Nederland. 

AIVD:
Lees ook:
AIVD: China hackt in Nederland en steelt gevoelige informatie

Overigens is Huawei al jaren actief in Nederland. Zo is het netwerk van T-Mobile in Nederland bijvoorbeeld vrijwel helemaal gebouwd op apparatuur van het Chinese merk. In de Johan Cruijff ArenA legde Huawei een WiFi-netwerk aan, waarmee fans gratis kunnen internetten.

China-strategie

"Maar dat is wel wat anders dan een 5G-netwerk aanleggen voor heel Nederland", aldus Van Ojik. Hij besluit dat het bedrijf ook gewoon prima telefoons levert en consumenten zich dus niet onveilig hoeven te voelen.

Overigens loopt GroenLinks enigszins vooruit op de zaken met hun paper. Voor de zomer wil het kabinet met een China-strategie komen. Dat is nodig omdat China steeds grotere belangen krijgt door bedrijven in Europa over te nemen.