Maatregelen tegen nepnieuws

WhatsApp verwijdert 2 miljoen accounts per maand

06 februari 2019 21:20 Aangepast: 07 februari 2019 09:56
Beeld © Getty

In de strijd tegen nepnieuws en misinformatie verwijdert WhatsApp maandelijks 2 miljoen accounts.

Dat schrijft de berichtendienst in een white paper, meldt The Guardian. Het leeuwendeel van de verwijderde accounts, ongeveer 95 procent, maakt zich schuldig aan wat het bedrijf ‘abnormaal WhatsApp-gedrag’ noemt.

De algoritmes van WhatsApp zien dat deze accounts grote aantallen berichten versturen kort nadat ze zijn aangemaakt. De rest van de accounts verwijdert WhatsApp op basis van klachten van gebruikers.

Straattheater

Met name in India, waar de berichtendienst ruim 200 miljoen gebruikers heeft, wordt WhatsApp regelmatig bekritiseerd, omdat het bedrijf te weinig zou doen om het verspreiden van geruchten tegen te gaan.

Vorig jaar besloot WhatsApp het massaal doorsturen van berichten al aan banden te leggen, nadat er in India 24 doden waren gevallen als gevolg van verzonnen berichten over kinderontvoerders. In India werd daarop een maximum van vijf geadresseerden per bericht ingevoerd – een maximum dat sinds vorige maand ook in de rest van de wereld geldt.

Daarnaast licht WhatsApp mensen in India sinds vorig jaar voor over de gevaren van misinformatie. Dat doet het bedrijf behalve met een reclamecampagne op de radio en in kranten ook met rondreizend straattheater.

Hindoenationalisme

Nieuw misbruik van WhatsApp ligt op de loer nu er in april verkiezingen plaatsvinden in India. Er bestaat angst dat de verkiezingen zullen leiden tot meer religieuze spanningen. De huidige Indiase premier Narendra Modi staat bekend om zijn hindoenationalisme. Sinds hij aan de macht is, komt geweld tegen moslims vaker voor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

WhatsApp bestrijdt nepnieuws met straattheater

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van