Ga naar de inhoud
Security

Chrome-extensie checkt of wachtwoorden zijn uitgelekt

Dankzij een nieuwe, door Google ontwikkelde extensie voor Chrome weet je op elk moment of jouw wachtwoorden nog veilig zijn.

Password Checkup houdt voortdurend bij of de wachtwoorden die je gebruikt om ergens in te loggen, niet op straat zijn komen te liggen. Komen jouw gebruikersnaam en wachtwoord overeen met een uitgelekte combinatie, dan waarschuwt de extensie je en kun je het wachtwoord veranderen.

Op dit moment beschikt de extensie over een database van 4 miljard gebruikersnamen en wachtwoorden.

Versleuteld

Google heeft Password Checkup ontwikkeld in samenwerking met Stanford University. De makers van de Chrome-extensie hebben ervoor gezorgd dat zowel de ingevoerde gegevens van de gebruiker als de database met de uitgelekte wachtwoorden en gebruikersnamen zijn versleuteld.

Google kan daardoor je gegevens niet zien. De waarschuwing dat de combinatie van je gebruikersnaam en wachtwoord zijn uitgelekt, verschijnt alleen op je eigen apparaat. Password Checkup waarschuwt internetters niet als ze gebruikmaken van een makkelijk te raden wachtwoord van het type ‘12345’.

HaveIBeenPwned

Google is bepaald niet de enige of eerste partij die het mogelijk maakt om te checken of je wachtwoorden nog veilig zijn. Zo kun je al ruim vijf jaar terecht op de website HaveIBeenPwned.com, waar je kunt checken of je e-mailadressen of wachtwoorden voorkomen in bekende databases met login-informatie afkomstig van gegevenslekken.

Het installeren van de extensie is desondanks handig, omdat de plugin je meteen met de neus op de feiten drukt als je inlogt met een gebruikersnaam- en wachtwoordcombinatie die is uitgelekt.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl