Review

Getest: deze Dyson zuivert en verwarmt je kamer

07 februari 2019 21:49 Aangepast: 08 februari 2019 08:16

De nieuwe Dyson Pure Hot + Cool is een luchtreiniger, ventilator en verwarming in één. Dat is veel, maar of dat de prijs (649 euro) waard is?

Als het om de prijs gaat, is Dyson de Apple van de huishoudelijke apparaten. Het bedrijf stond al niet bekend als budgetmerk, met een steelstofzuiger van 630 euro, een haarstyler van 500 euro en een föhn van 500 euro, maar zijn nieuwste luchtreiniger is nog weer iets duurder. De Dyson Pure Hot + Cool kost 649 euro. Is het apparaat deze prijs waard?

De Dyson Pure Hot + Cool is een hoop tegelijkertijd. Een verwarming, een ventilator en een luchtreiniger voor vier verschillende luchtkwaliteitniveaus: PM2,5, PM10, vluchtige organische stoffen en NO2. Dat zijn meer niveaus dan de voorganger Pure Hot+Cool Link. Daarnaast meet hij ook de temperatuur en luchtvochtigheid.

Zoals in onze videoreview te zien is, werken de sensoren goed en snel voor het detecteren van slechte lucht. Je hoort en ziet meteen dat de reiniger aan de gang gaat om bijvoorbeeld slechte stoffen uit de lucht te halen. Ook de verwarming en de ventilator werken effectief en automatisch: je stelt gewoon de gewenste temperatuur in. 

De app kan beter

Het apparaat is bedoeld voor ruimtes tot 50 vierkante meter, oftewel een flinke woonkamer. Hij kan vervangend werken voor een verwarming, maar ook aanvullend. Door het apparaat in te stellen op dezelfde temperatuur als de thermostaat, wordt de lucht gereinigd maar niet onnodig energie verspild.

De app geeft aan de ene kant te weinig informatie en aan de andere kant te veel. Het geeft wel aan welke luchtkwaliteit niet in orde is en welke wel. Maar verder geeft het niet aan hoe dit komt of hoe dit voortaan voorkomen kan worden. Ook kan je niet zien hoe laat het precies mis ging met je VOC-of PM2,5-niveau, wat het dan ook betekent.

Ook duurde het even voordat ik de afstandsbediening in de app begreep. Net zoals de bijgeleverde fysieke afstandsbediening zijn er veel opties die allemaal op elkaar lijken.

Te duur

Zelfs als je een ventilator, een elektrische verwarming én een luchtreiniger los zou kopen, ben je bij lange na niet zoveel geld kwijt als aan één Dyson Pure Hot + Cool. Bovendien vind ik het apparaat ook wel erg groot en te glimmend om het een prominente plek in mijn huis te geven.

Verder viel me op dat de luchtkwaliteit in mijn huis (en ook dat van een collega) de hele week zo goed als prima is. Het lijkt erop dus, dat een luchtreiniger helemaal niet nodig is.

Ik kan me voorstellen dat het apparaat een waardevolle toevoegingen is voor allergische mensen in een slecht geïsoleerd huis, waar het soms te heet en soms te koud is en waar de pollen je om de oren vliegen. Maar je huis moet wel veel niet hebben, wil dit Dyson-apparaat echt al dat geld waard zijn.

Voordelen

  • Drie apparaten in één
  • Werkt goed en intuïtief
  • Kan geautomatiseerd worden

Nadelen

  • Erg duur
  • De app geeft te veel én te weinig info
  • Het duurt even voordat je de afstandsbediening snapt

Meer gadgetvideo's?

Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal en volg Bright op Instagram.

Miniatuurvoorbeeld
Meer smart home-gadgets:

Deze nieuwe Roomba leegt zelf zijn opvangbak

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van