Tech

'Een derde van de Nederlanders heeft slimme apparaten in huis'

05 februari 2019 08:51 Aangepast: 05 februari 2019 09:46

Nederlandse huishoudens hebben voor 1,7 miljard euro aan 'smart home'-apparaten in huis. Dat betekent een stijging van 70 procent ten opzichte van vorig jaar. Vooral apparaten om op afstand energie en verwarming te regelen zijn populair.

17 procent van de Nederlanders heeft zo'n slimme thermostaat of warmteregelaar in huis, blijkt vandaag uit onderzoek van Multiscope. Denk bij dit soort apparaten bijvoorbeeld aan Toon (Eneco), Nest of de Greenchoice-app. 

Het marktonderzoeksbureau uit Den Bosch vroeg 4700 Nederlanders of zij slimme apparaten in huis hebben. Uit de enquête blijkt dat 36 procent minstens één zo'n product in huis heeft. Multiscope noemt het een 'explosieve stijging'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer over slimme thermostaten

9 vragen over slimme thermostaten

Energie, verlichting en beveiliging

Volgens Multiscope groeit de verkoop van smarthome-producten in alle segmenten. Momenteel bezitten Nederlandse huishoudens bij elkaar bezitten voor 1,7 miljard euro aan slimme elektronica. Behalve energieregelaars zijn apparaten voor verlichting (16 procent heeft er minstens één) en beveiliging (15 procent) populair.

Nieuw dit jaar is de categorie 'slimme speakers'. Uit het onderzoek blijkt dat 6 procent van de Nederlanders een Google Home, Amazon Echo of één van hun concurrenten in huis heeft.

Meer enthousiasme

Verder blijkt dat Nederlanders enthousiaster worden over slimme apparaten. Zo'n 27 procent is positief gestemd over de mogelijkheid om bijvoorbeeld op afstand de kamertemperatuur te regelen, de wasmachine aan te zetten of boodschappen te bestellen. Dat is een stijging van 3 procent ten opzichte van vorig jaar.

Consumenten die niet enthousiast zijn, zien de toegevoegde waarde van zo'n slim apparaat niet. Ze vinden dat hun gewone stofzuigers, thermostaten en verlichting nog voldoen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer over Google Home

'Verwacht nog niet te veel van de Google Home-speakers'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`