Geen kieren meer

Apple onderzoekt toetsenbord dat kruimelproblemen verhelpt

04 februari 2019 15:39 Aangepast: 04 februari 2019 15:39

Apple onderzoekt een nieuw toetsenbord voor de MacBook. Een naadloos, glazen toetsenbord moet de huidige kruimelproblemen verhelpen.

De huidige generatie MacBooks wordt geplaagd door toetsenbordproblemen. Een nieuw mechaniek maakt het toetsenbord dunner, maar ook bijzonder gevoelig voor stof en kruimels. Eén kruimeltje kan een toets al volledig vast laten lopen. De problemen zijn dusdanig groot dat Apple een gratis reparatieprogramma heeft opgetuigd. Toetsenborden van de nieuwste MacBook Pro-modellen zijn voorzien van een siliconen membraan, maar ook dat is geen unaniem succes.

Een totaal nieuw toetsenbord zou de problemen op kunnen lossen. Apple onderzoekt een bijzondere glazen optie, ontdekte MacRumors. In een patent omschrijft Apple een glazen toetsenbord, dat ogenschijnlijk uit één naadloos stuk bestaat maar waarbij de verschillende toetsen toch boven het oppervlak uitkomen. De glazen toetsen zouden ingedrukt kunnen worden, waarbij een intern mechaniek ervoor zorgt dat een toetsaanslag ook echt zo voelt.

Geen kiertjes voor stof

Het ontwerp zou twee voordelen hebben: stof, vuil, water of andere dingen zouden niet tussen de toetsen komen, en de opdruk van de toetsen zou makkelijk te veranderen zijn. Apple beschrijft hoe er een beeldscherm onder de toetsen zou kunnen liggen, wat doet denken aan de Touch Bar die bij de MacBook Pro de bovenste rij toetsen vervangt. De letters of de kleur van de toetsen zouden dan per applicatie aangepast kunnen worden, terwijl de fysieke oriëntatie wel hetzelfde blijft. Ook zou het toetsenbord nog dunner zijn dan huidige mogelijkheden.

Omdat het om een patent gaat, is het nog onzeker of en wanneer Apple iets met het glazen toetsenbord gaat doen. De eerste MacBook met het geplaagde kruimelgevoelige toetsenbord verscheen in 2015, de MacBook Pro stapte in 2016 over naar het nieuwe toetsenbord. Gemiddeld doet Apple zo'n vier jaar met één MacBook-ontwerp, waardoor een volledig nieuwe MacBook Pro eigenlijk pas in 2020 wordt verwacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple repareert haperende toetsenborden

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Dit toetsenbord verandert iPad Pro in 'MacBook'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore