Iran, Rusland en Venezuela

Twitter en Facebook verwijderen duizenden accounts om nepnieuws

31 januari 2019 22:20 Aangepast: 01 februari 2019 06:56
Beeld © Getty Images

Twitter heeft duizenden malafide accounts verwijderd die nepnieuws verspreidden. Facebook verwijderde om dezelfde reden honderden accounts.

In beide gevallen ging het om accounts die desinformatie verspreidden, gericht op het beïnvloeden van de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen. Twitter spreekt van accounts die waarschijnlijk verbonden zijn aan Rusland, Iran en Venezuela, meldt de Washington Post. In november werden er 418 Russische accounts verwijderd. De accounts gebruikten dezelfde tactieken als eerder verwijderde Russische propaganda-organisatie Internet Research Agency. Twitter kon deze accounts niet direct linken aan die organisatie.

Eind 2017 wiste Twitter 764 vermoedelijk Venezolaanse accounts, die dezelfde tactieken toepaste als de Russische accounts. Het gros werd eind 2017 al verwijderd, maar een groep nieuw aangemaakte accounts stuurde 50.000 berichten over de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen. Nog een deel van de accounts richtte zich op de presidentsverkiezingen van Venezuela in 2018.

Duizenden Iraanse accounts

Ook verwijderde Twitter ruim 2.600 Iraanse accounts, die vermoedelijk deel uitmaakten van een netwerk dat de staatspropaganda van Iran moest versterken. Een derde van de accounts Twitterde in het Engels, en maar een fractie bemoeide zich met de Amerikaanse verkiezingen.

Facebook verwijderde ook in totaal 783 pagina's, groepen en accounts die deel uitmaken van een gecoördineerde beïnvloedingscampagne uit Iran. Facebook meldt dat de groep zich met dezelfde aanpak op tientallen landen richtten, verdeeld in groepjes. Er werd gericht op onder meer Duitsland, Frankrijk, en Spanje, maar ook op de VS, Israel, India, Mexico en tal van landen in het Midden-Oosten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duitsland waarschuwt Facebook: integreren chatdiensten mag niet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore