Ga naar de inhoud
Connected cars

Grote meerderheid wil privacyregels voor data van auto's

De overgrote meerderheid van de Nederlandse automobilisten (84 procent) wil dat de gegevens die hun auto genereert, worden beschermd door privacyregels.

Dat blijkt uit een peiling van de ANWB onder 10.000 leden (PDF). Auto's zijn een bron van (technische) informatie, onder meer doordat nieuwe auto's steeds vaker zijn voorzien van internet. Fabrikanten kunnen daar van alles uit afleiden over het rijgedrag, vaak zonder dat de autobezitter het weet. Ook garages gebruiken de info, bijvoorbeeld om de autobezitter een herinnering te sturen voor een onderhoudsbeurt.

'Zelf beslissen over data'

De respondenten willen best sommige voertuiggegevens delen, bijvoorbeeld over hun locatie in geval van pech, maar ze willen wel zelf beslissen met wie ze die delen: garage oké, maar fabrikant liever niet. Ze zijn bezorgd over hacking en commercieel gebruik van hun gegevens.

De ANWB is over de bescherming van autodata in gesprek met partijen in Den Haag en in het Europees parlement. "Met voertuigdata kan veel goeds worden bereikt, maar er kan ook misbruik van worden gemaakt. De ANWB wil er voor zorgen dat er regelgeving komt omtrent autodata."

Volg Bright op YouTube voor meer video's over auto-innovaties

Elektrische
Lees ook
Elektrische auto’s delen locatie-info met Chinese overheid