Ga naar de inhoud
Wel meer encryptie

Facebook wil chat-apps pas na 2020 samenvoegen

Facebook denkt na over het samenvoegen van WhatsApp, Messenger en Instagram tot één grote chat-app, maar wel pas op z'n vroegst na 2020.

Dat zei Facebook-topman Mark Zuckerberg in gesprek met media na de bekendmaking van de nieuwste kwartaalcijfers van Facebook. Onlangs kwam naar buiten dat Facebook de technische infrastructuur van al zijn chatdiensten zou willen samenvoegen.

Zuckerberg bevestigt dat Facebook zo'n samenvoeging overweegt. "Maar er is nog veel om uit te zoeken", zegt Zuckerberg. "Het zou een project voor de lange termijn worden, voor 2020 of daarna."

Encryptie

In aanloop naar zo'n samenvoeging wil Zuckerberg in ieder geval meer apps voorzien van betere versleuteling, zogenoemde end-to-end-encryptie. WhatsApp heeft dat al langer. "We kunnen wat we hebben gedaan met WhatsApp gebruiken, in plaats van andere manieren voor onze andere apps te zoeken", zegt Zuckerberg.

WhatsApp-berichten zijn versleuteld via het protocol van Signal, waardoor berichten alleen door zender en ontvanger te lezen zijn en niet door iemand die de berichten zou onderscheppen. "Mensen vinden dat erg fijn aan WhatsApp", zegt Zuckerberg over deze versleuteling.

Facebook wil vooral zorgen dat encryptie tussen zijn verschillende producten op dezelfde manier werkt. Dat biedt volgens Zuckerberg voordelen als iemand bijvoorbeeld via Facebook Marktplaats iets verkoopt, maar liever contact zoekt via WhatsApp.

Verschillen in populariteit

Zuckerberg wijst er ook op dat in elk land weer een andere app populairder is. In Nederland is WhatsApp bijvoorbeeld populairder dan Messenger, in de VS is dat omgekeerd.

Apple
Lees ook:
Apple 'straft' Facebook na schenden app-regels

Meer tech-video's? Volg Bright op YouTube