Ga naar de inhoud
App gesloten

Google zegt sorry voor iOS-app die privé-informatie verzamelt

Beeld © ANP

Google heeft zijn excuses aangeboden voor een app die sterk lijkt op de omstreden Facebook Research-app. Via beide apps werden gegevens van gebruikers verzameld.

Het betreft de app Screenwise Meter, die door TechCrunch ontdekt werd. Gebruikers van de VPN-app konden cadeaukaarten verdienen als ze de app installeerden. Google bracht vervolgens het verkeer van de gebruikers in kaart.

Google heeft de app voor iOS-gebruikers inmiddels gesloten, en zijn excuses aangeboden. Google zei vooral sorry voor het verspreiden van de app via Apple's developer enterprise program, een programma dat is bedoeld voor het intern testen van apps en nadrukkelijk niet voor tests onder consumenten. Facebook verspreidde zijn omstreden app op dezelfde manier, en raakte voor straf zijn toegang tot het testprogramma kwijt. Google is vooralsnog niet door Apple op de vingers getikt.

Opener dan Facebook

Aanvankelijk was Screenwise Meter beschikbaar voor gebruikers vanaf 13 jaar, maar inmiddels moet je minimaal 18 jaar oud zijn om de app te downloaden. Het blijft wel mogelijk voor Google om de apparaten van gebruikers vanaf 13 jaar te tracken, als een meerderjarig persoon in hun gezin de app heeft geïnstalleerd.

Volgens TechCrunch is Google aanmerkelijk opener dan Facebook over zijn betrokkenheid bij de app en de werkwijze van het dataverzamelprogramma. Ook hebben gebruikers in Screenwise de mogelijkheid om een 'gastmodus' aan te zetten op momenten dat ze niet willen dat Google hun dataverkeer monitort.

Bestraffen

Apple besloot Facebook woensdag in tegenstelling tot Google te bestraffen omdat het bij de verspreiding van zijn afluister-app in strijd met de regels voor het Enterprise Developer Program had gehandeld. "Facebook heeft zijn lidmaatschap gebruikt om een app voor het verzamelen van gegevens aan consumenten te verspreiden, wat een duidelijke inbreuk is op hun overeenkomst met Apple", aldus Apple.

Gebruikers van de Facebook-app geven het sociale netwerk bijna onbegrensde toegang tot de data op hun telefoon. Facebook krijgt onder meer toegang tot e-mails, zoekopdrachten, webverkeer en foto's.

Het bedrijf kan zo in de gaten houden welke apps en websites populair zijn - informatie die waardevol is in de strijd met de concurrentie. In ruil daarvoor betaalt Facebook gebruikers 20 dollar per maand.

Ophef
Lees ook:
Ophef over Facebooks 'afluister-app' voor tieners
Apple
Lees ook:
Apple 'straft' Facebook na schenden app-regels

Meer tech-video's? Volg Bright op YouTube