Intellectueel eigendom

'Apple-medewerker steelt bedrijfsgeheimen zelfrijdende auto's'

30 januari 2019 19:58 Aangepast: 30 januari 2019 22:36
Beeld © Getty Images

Een Apple-medewerker wordt ervan verdacht dat hij bedrijfsgeheimen heeft gestolen bij het team dat werkt aan autonome voertuigen.

De medewerker die de Chinese nationaliteit heeft, zou de diefstal hebben gepleegd voor een Chinees bedrijf dat zich eveneens bezighoudt met de ontwikkeling van zelfrijdende auto's. Jizhong Chen had recent bij dit bedrijf gesolliciteerd, meldt NBC.

Een dag voordat Chen naar China zou vliegen, werd hij opgepakt door de FBI. Tegenover Apple verklaarde Chen dat hij naar China ging omdat zijn vader ziek zou zijn.

Chen is inmiddels aangeklaagd voor de diefstal van bedrijfsgeheimen. Hij zou daarmee al zijn begonnen vanaf het moment dat hij afgelopen zomer werd aangenomen als hardware-ontwikkelaar voor Apple's geheimzinnige auto-project, Project Titan. Chen kan een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar en een boete van maximaal 250.000 dollar krijgen als hij wordt veroordeeld.

Zieke moeder

Apple stelde een onderzoek naar Chen in, nadat een andere medewerker zag dat Chen foto's nam op een plaats waar dat niet is toegestaan. Op de computer van Chen trof Apple vervolgens bedrijfsgevoelige informatie aan, zoals honderden foto's die in het Apple-kantoor waren genomen, handleidingen en een ontwerp voor een kabelboom voor een autonoom voertuig.

Chen is niet de eerste Chinees in dienst van Apple die wordt beschuldigd van diefstal van intellectueel eigendom. Vorig jaar werd Xiaolang Zhang, die drie jaar voor het auto-project van Apple werkte, al aangeklaagd. Zhang diende zijn ontslag in bij Apple om voor een Chinese producent van elektrische auto's te gaan werken. Daarnaast verklaarde hij dat hij voor zijn zieke moeder wilde zorgen.

Verhoudingen onder druk

De aanklacht tegen Chen komt op een moment dat de verhoudingen tussen de Verenigde Staten flink onder druk staan. Er woedt een handelsoorlog tussen beide landen en de VS beschuldigde het Chinese Huawei maandag nog van bedrijfsspionage. Werknemers van Huawei zouden een door T-Mobile US ontwikkeld robotssysteem voor het testen van smartphones hebben gestolen.

Project Titan

Een week geleden werd bekend dat Apple het aantal medewerkers bij Project Titan terugbrengt. In totaal haalt Apple 200 mensen weg bij zijn auto-divisie. Een deel daarvan wordt elders in het bedrijf ondergebracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Huawei aangeklaagd om stelen robottechniek'

Meer tech-video's? Volg Bright op YouTube

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore