Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Je huis verduurzamen? Op deze apparaten krijg je subsidie

30 januari 2019 14:55 Aangepast: 30 januari 2019 16:52
Check of je subsidie kunt krijgen voor de verduurzaming van je huis. Beeld © Getty

Wie zijn huis wil verduurzamen moet daar vaak een flinke investering voor doen. Toch kan verduurzamen op termijn voordelig voor je uitpakken omdat je veel geld kunt besparen op je energiekosten. Bovendien zijn er vaak subsidies beschikbaar. 

Dit jaar is de pot met geld van de Rijksoverheid voor het verduurzamen van woonhuizen net als in 2018 weer gevuld met 100 miljoen euro. 

Het afgelopen jaar is er veel gebruikgemaakt van de subsidieregeling voor het verduurzamen van huizen. Op 1 december 2018 hadden ruim 28.000 aanvragers bijna 88 miljoen euro subsidie aangevraagd, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. 

Het overgrote deel van de aanvragers deed dat voor zichzelf, om zijn of haar eigen huis te verduurzamen. Maar ook bedrijven komen in aanmerking voor hulp. 

Voor welke investeringen kun je subsidie aanvragen? We zetten ze voor je op een rijtje. 

1. Warmtepomp

De meeste mensen vroegen subsidie voor de installatie van een warmtepomp. Zo’n apparaat zorgt voor een warm huis en warm water, maar dan op een milieuvriendelijke manier. 

Een warmtepomp kost een hoop geld, afhankelijk van het model dat je aanschaft. Prijzen variëren van 3000 euro tot rond de 15.000 euro. Je hebt hybride varianten, waarbij je ook nog een hr-ketel gebruikt en ook volledig elektrische modellen. 

Aanschafprijs: +/- 3000 euro tot +/- 15.000 euro (exclusief installatiekosten) Subsidiebedrag: 1500 euro tot 3400 euro Jaarlijkse besparing: 200 euro tot 550 euro, bij vergelijkbaar verbruik

2. Biomassaketel

Met een biomassaketel verbruik je geen gas, maar houtsnippers. Volgens de website van de Rijksoverheid is dat goed voor het milieu. "Het gebruik van houtkorrels als brandstof is klimaatvriendelijk. Het leidt tot minder uitstoot van CO2 dan een hr-ketel op gas", schrijft de site energiebesparendoejenu.nl

Milieu Centraal is een stuk minder stellig. Bij het verbranden van hout komt fijnstof vrij. In vergelijking met een traditionele open haard is een biomassaketel veel schoner, maar het blijft een relatief 'vieze' methode van verwarmen. Zeker als je veel meer gaat stoken dan dat je met je open haard deed. 

Voor een huis in een woonwijk is deze vorm van verwarmen dus eigenlijk ongeschikt omdat fijnstof voor overlast zorgt voor omwonenden, maar in landelijk gebied kan het bijdragen aan een schonere energievoorziening, zegt een woordvoerder van Milieu Centraal. Daar liggen de huizen verder uit elkaar. 

Aanschafprijs: +/- 6000 euro (exclusief installatie) Subsidiebedrag: vanaf 2500 euro Jaarlijkse besparing: +/- 350 euro, bij vergelijkbaar verbruik

3. Pelletkachel

Wat voor biosmassaketels geldt, geldt ook voor pelletkachels. Ook deze werken op hout. Je verbrandt dan kleine pellets van houtpulp van ongeveer een centimeter lang die je niet moet verwarren met pallets, de houten plateaus die in de transportwereld worden gebruikt. 

Naast dat bij de verbranding van hout fijnstof vrijkomt is een nadeel van pelletkachels en biomassaketels dat de herkomst van de geperste houtkorrels voor particulier gebruik niet altijd duidelijk is. 

Ons land importeert veel houtpellets uit Noord-Amerika, maar die zijn vooral voor de industrie. Canadian Biomass Magazine verwacht dat we in de top 5 van pelletimporteurs komen dit jaar, vooral vanwege de industrie. Maar ja, dit soort pellets aan de andere kant van de wereld deze kant op verplaatsen is niet heel erg duurzaam.

Een woordvoerder van Milieu Centraal zegt dat de consumentenkorrels vaak bestaan uit restafval uit de meubelindustrie. Een stuk dichter bij huis, maar 'waar we erg blij van zouden worden is een verplicht keurmerk, zodat consumenten goed weten dat hun korrels duurzaam zijn'.

Enfin, dat zijn de haken en ogen van houtgestookte warmtebronnen. Vooralsnog worden deze nog altijd gesubsidieerd.

Aanschafprijs: +/- 2000 euro tot +/- 3000 euro (exclusief installatiekosten) Subsidiebedrag: 500 euro tot 1400 euro Jaarlijkse besparing: 100 euro tot 200 euro, bij vergelijkbaar verbruik

4. Zonneboiler

Een zonneboiler zorgt voor warm water, zonder gas. Voor het warm krijgen van je huis heb je nog wel een hr-ketel of warmtepomp nodig. Dat maakt het een minder aantrekkelijk alternatief voor de warmtepomp, qua investering.

"Milieutechnisch is het een prima keuze, maar investeringstechnisch minder", adviseert Milieu Centraal. "Als je het geld hebt, ga dan voor een warmtepomp."

Aanschafprijs: 2000 euro tot 3500 euro of meer (exclusief installatiekosten) Subsidiebedrag: 1100 euro tot 1300 euro Jaarlijkse besparing: 150 euro tot 190 euro

Bij al deze opties hangt het precieze subsidiebedrag af van het type apparaat dat je koopt. De energiebesparing is afhankelijk van je persoonlijke gebruik. Op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vind je meer informatie.

De hier genoemde apparaten vallen onder de zogenoemde ISDE-regeling. Vaak zijn er ook nog gemeentelijke stimuleringsmaatregelen. Ook zijn er andere duurzame dingen die je kunt ondernemen, zoals de installatie van zonnepanelen. De zogenoemde 'salderingsregeling' voor zonnepanelen blijft langer van kracht, werd gisteren bekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore