Ga naar de inhoud
Online veiligheid

Felle kritiek op 'totale onzin' in De Wereld Draait Door, ook minister boos

Matthijs van Nieuwkerk met de vijf cabaretiers. Beeld © Screenshot van de betreffende aflevering.

Er is veel kritiek op de uitzending van De Wereld Draait door van gisteravond. In de uitzending spraken vijf acteurs over online-privacy en -veiligheid, maar deskundigen maken zich boos over onwaarheden die zouden zijn verkondigd. Zelfs de minister heeft zich uitgesproken over de uitzending.

George van Houts, Tom de Ket, Leopold Witte, Victor Löw en Pierre Bokma, acteurs van het theatergezelschap De Verleiders, zaten aan tafel om te praten over hun toneelstuk, dat gaat over online-privacy.

Tech-journalist Daniël Verlaan van RTL Nieuws zag de discussie en wist niet wat hij hoorde. Met name de uitspraken over de AIVD zijn volgens hem 'totaal onjuist'. Zijn kritiek op de uitzending werd ruim duizend keer gedeeld.

Bangmakerij

Volgens Verlaan werd de ene na de andere onwaarheid verkondigd tijdens het gesprek. "De acteurs zaten aan tafel en spraken over belangrijke thema's, maar het was niet gebaseerd op feiten. Ze gaven verkeerde informatie met totaal overdreven voorbeelden die echt niet kloppen. Ze zeggen dat als je in een moslimwijk woont en een zak kunstmest koopt, je mogelijk een terrorist bent volgens de AIVD. Totale onzin." 

Ook werd gezegd dat bedrijven de macht krijgen over bankrekeningen en dat vijf grote bedrijven data delen zodat ze weten in welk huis hun gebruikers wonen. 

Verlaan stoorde zich vooral aan de 'bangmakerij' van de mannen. "Ze schetsten een doembeeld over je online-veiligheid. Dat contactloos betalen niet veilig is. Het is zo jammer dat mensen hierdoor onnodig bang worden."

Belangrijke onderwerpen

Tijdens het gesprek zeiden de acteurs dat ze geen deskundigen hadden geraadpleegd voor hun research, zodat ze niet beïnvloed konden worden. "Dat is ontzettend jammer, want juist op dit gebied is het goed om deskundigen te raadplegen", zegt Verlaan.

De angsten over online-veiligheid die de acteurs hebben en deelden tijdens de uitzending, zijn volgens Verlaan niet helemaal onbegrijpelijk. "Je kunt je wel degelijk zorgen maken over online-veiligheid en data. Daarom is het ook belangrijk om er discussie over te voeren, maar dan wel gebaseerd op feiten."

'Met verbazing geluisterd'

Ook minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse zaken reageert op Twitter op de uitzending.

"Met stijgende verbazing geluisterd naar de beweringen van deze acteurs bij De Wereld Draait Door. Het werk van de AIVD is geen toneelstuk. De mensen van de AIVD houden Nederland veilig, binnen de grenzen van de wet, met waarborgen voor onze privacy. Kom maar eens kijken, heren", schrijft ze.

Reactie De Verleiders:

"De Verleiders maken actuele en geëngageerde toneelvoorstellingen met als doel het gesprek in de samenleving op gang te brengen en belangrijke onderwerpen zoals privacy op de agenda te zetten. Het item van De Verleiders in de uitzending van DWDD moet in de theatrale context van de voorstelling #niksteverbergen gezien worden. Iedereen is welkom om naar de voorstelling #niksteverbergen te komen kijken en daarna met elkaar in gesprek te gaan over dit onderwerp."