Cijfers voortaan geheim

'iPhone heeft ergste verkoopdip alweer gehad'

28 januari 2019 16:41 Aangepast: 29 januari 2019 05:32
De iPhone XR Beeld © Bright

De iPhone heeft zijn ergste verkoopdip alweer achter de rug, zegt de bekende analist Ming-Chi Kuo, die de markt 'te pessimistisch' noemt.

Kuo staat als analist vooral bekend om zijn vaak juiste voorspellingen over nog niet verschenen Apple-producten. Via zijn bronnen onder toeleveranciers heeft hij echter ook een vinger aan de pols als het gaat om verkochte aantallen iPhones. Boeiend, want Apple kondigde vorig kwartaal aan dat het voortaan zou stoppen met het melden van die cijfers. Later bleek waarom: Apple verlaagde zijn winstverwachting begin dit jaar omdat telefoonverkopen teruglopen.

Toch zijn de verwachtingen nu te pessimistisch, denkt Kuo. Apple kondigt deze week zijn cijfers over het vierde kwartaal van 2018 aan, zonder verkoopaantallen dus. Kuo denkt dat Apple tussen de 36 en 38 miljoen iPhones heeft verkocht. In het vierde kwartaal van 2017 wist Apple nog ruim 77 miljoen iPhones te verkopen. Een flinke klap dus, maar het ergste is alweer achter de rug denkt Kuo.

Daling

Voor het eerste kwartaal van 2019 voorspelt de analist 34 tot 37 miljoen verkochte exemplaren. Dat is een daling van 15 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018. Andere analisten verwachten echter een daling van 29 procent. Kuo verwacht dat Apple in 2019 in totaal 188 tot 192 miljoen iPhones zal verschepen, waar zijn collega's op 180 miljoen mikken. In 2017 verkocht Apple nog 215 miljoen iPhones, in het vervolg blijven dergelijke aantallen gissen.

Apple-CEO Tim Cook ging eerder al in op de verwachtingen rond zijn bedrijf. Volgens Cook is Apple 'sterker dan ooit'. Hij wijst op producten als de Apple Watch en AirPods, die volgens analisten inderdaad nog steeds sterk in verkoopaantallen groeien.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cook pareert kritiek: 'Apple-ecosysteem sterker dan ooit'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore