Dag van de Privacy

Onderzoek: Nederlanders zeer bezorgd over privacy

28 januari 2019 08:11 Aangepast: 28 januari 2019 08:17
Archieffoto Beeld © iStock

Van de Nederlanders maakt 94 procent zich zorgen over de bescherming van zijn persoonsgegevens. Een op drie mensen maakt zich zelfs zeer veel zorgen. Dat blijkt uit onderzoek dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) liet doen in het kader van de Dag van de Privacy.

Mensen maken zich vooral zorgen over organisaties die hun zoekgedrag op internet volgen of via het wifi-signaal van hun mobiele telefoon.

"Terecht dat mensen zich bewust worden van het belang van de bescherming van hun privacy. In onze digitale samenleving delen we steeds meer en makkelijker onze persoonsgegevens'', zegt voorzitter Aleid Wolfsen van de AP. "Gegevens die vaak zeer gevoelige informatie prijsgeven; bijvoorbeeld over je gezondheid, je financiën, je geloof of je koopgedrag. Je privacyrechten helpen je om zeggenschap te houden over je persoonsgegevens. Gebruik ze!”

Webwinkels

Mensen zijn vooral bang dat hun gegevens bij bijvoorbeeld webwinkels in verkeerde handen vallen. AP raadt gebruikers aan ervoor te zorgen dat dat apps, games en websites niet zomaar bij hun informatie kunnen. Persoonsgegevens kunnen vaak al goed beschermd worden door de juiste instellingen te gebruiken. Mensen zijn ook heel bang voor misbruik van van hun identiteitsbewijs of een kopie daarvan.

Instellingen

"Pas je privacy-instellingen op je telefoon aan, zoals locatiegegevens. Wees je ervan bewust dat het een keuze is om deze gegevens te delen. Wees je bewust van je digitale voetspoor. Alles wat je op internet doet, beïnvloedt de informatie die je krijgt'', aldus de AP.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo blokkeer je cookies die je internetgedrag volgen

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Privacylek bij Tikkie: IBAN-nummers gebruikers in te zien

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore